تعداد زیادی از کارتهای گرافیک RTX 5090 در حال خراب شدن هستند
کاربران کارتهای گرافیک RTX 5090 و 5090D انویدیا با کلی مشکل مواجه شدن، حتی بعضی از کارتها با آخرین درایورها کاملاً از کار افتادن (به اصطلاح Brick شدن). هنوز انویدیا واکنشی به این مشکل وجود نداره و ممکنه مدتی تا درایورها و فرمورهای جدید طول بکشه. با این گزارش همراه بنچفا باشید.
کارتهای گرافیک GeForce RTX 5090 و RTX 5090D انویدیا در تاریخ ۳۰ ژانویه عرضه شدن. مدل RTX 5090D یه نسخه خاصه که برای بازار چین طراحی شده تا با قوانین صادراتی آمریکا هماهنگ باشه. این کارت گرافیک قابلیتهای هوش مصنوعی کمتری داره، ولی از نظر پیکربندی اصلی، تقریباً مشابه RTX 5090 هست. درست مثل RTX 5090، تعداد کارتهای RTX 5090D هم در زمان عرضه محدود بود، اما به نظر میرسه اون چند نفری که تونستن این کارتها رو بگیرن، تجربه چندان خوبی ندارن.
توی فرومهای چینی مثل Chiphell ،Baidu و حتی شبکههای اجتماعی مثل Bilibili، گزارشهای زیادی از کارتهای GeForce RTX 5090D انویدیا وجود داره که کاملاً از کار افتادن. دو مدلی که بیشتر باعث این مشکل شدن، مربوط به کارتهای شرکتهای Colorful و Manli هستن. البته چند گزارش هم از کارتهای RTX 5090D گیگابایت وجود داره که همین مشکل رو داشتن.
مشکلات کاربران با کارتهای گرافیک RTX 5090
حالا، بر اساس گزارشهای کاربرانی که با این مشکل مواجه شدن، این مشکل بعد از نصب آخرین درایورها شروع شده. یکی از کاربران میگه که کارت گرافیک GeForce RTX 5090D (از برند Colorful) رو توی سیستمش نصب کرده، سیستم رو روشن کرده و بعد از نصب درایور، صفحهش سیاه شده. کارت گرافیک دیگه توسط سیستم تشخیص داده نمیشده و کاربر هم از طریق پورتهای DP و HDMI چک کرده که مشکل از کارت گرافیک بوده.
یه مشکل مشابه هم توی فرومهای Baidu گزارش شده، جایی که یه کاربر با کارت گرافیک GeForce RTX 5090D از برند Manli (مدل Gallardo) درایورها رو نصب کرده، ولی در نهایت سیستمش دیگه کارت گرافیک رو تشخیص نداده.
یکی از فروشندههای سایت Goofish (یه پلتفرم فروش آنلاین) اعلام کرده که همهی کارتهای گرافیک RTX 5090 و RTX 5090D انویدیا تحت تأثیر همین مشکل قرار دارن و احتمال خیلی بالایی وجود داره که آخرین درایورها باعث کرش کردن کارت بشن و سیستم دیگه نتونه کارت رو تشخیص بده. علاوه بر این، احتمال کمی هم وجود داره که کارت گرافیک دچار مشکلات فنی بشه و حتی چند مورد سوختن آیسی (IC) هم گزارش شده.
به نظر میرسه که این مشکل فقط محدود به مدل 5090D نیست و بعضی از کاربرانی که کارت گرافیک GeForce RTX 5090 رو دارن هم با مشکلات مشابهی روبرو شدن. توی سابردیت r/ASUS، یه کاربر که از RTX 5090 استفاده میکنه، گزارش داده که سیستمش نمیتونه کارت رو توی ویندوز تشخیص بده، نه از طریق درایورها و نه حتی از طریق BIOS. کاربر سعی کرده با پاک کردن CMOS مشکل رو حل کنه، اما این روش هم جواب نداده.
بعضیها پیشنهاد میدن که اگر حالت PCIe رو از نسخه ۵.۰ به ۴.۰ تغییر بدین، ممکنه مشکل برطرف بشه. این روش رو Der8auer هم توی ویدیوش نشون داده، اما این راهحل به طور قطعی تأیید نشده. موضوع اینه که کارتهای گرافیک سری GeForce RTX 50 انویدیا اولین کارتهایی هستن که به طور کامل با استاندارد Gen5 سازگارن. این یعنی ممکنه وقتی این کارتها رو روی مادربردهای قدیمیتر اجرا میکنین، مشکلاتی در سیگنالدهی پیش بیاد و لازم باشه حالت Gen4 رو فعال کنین تا سازگاری بهتری داشته باشن. از طرفی، بعضی از مادربردهای Gen5 هم دارن که لینکهای PCIe بین اسلات M.2 و اسلات کارت گرافیک به اشتراک گذاشته میشن، که این هم میتونه باعث مشکلات ناخواسته بشه.