
TSMC از فناوری ساخت ۱.۴ نانومتری A14 رونمایی کرد
شرکت TSMC بالاخره در سمپوزیوم فناوری آمریکای شمالی ۲۰۲۵ خودش از نسل جدید فناوری ساخت تراشه با نام A14 رونمایی کرد؛ نسلی که طبق ادعای این شرکت، در مقایسه با فناوری ۲ نانومتری (N2)، بهبودهای چشمگیری در کارایی، مصرف انرژی و تراکم ترانزیستورها ارائه میده. تا پایان این خبر همراه بنچفا باشید.
فناوری A14 در ۲۰۲۸ به تولید انبوه میرسه
فناوری A14 قرار نیست تا سال ۲۰۲۸ وارد تولید انبوه بشه، و در نسخهی اولیه خبری از برقرسانی از پشت (Backside Power Delivery یا SPR) نیست. نسخهای که به این قابلیت مجهز باشه، برای سال ۲۰۲۹ برنامهریزی شده.

کوین ژانگ، معاون ارشد توسعهی کسبوکار TSMC، دربارهی این فناوری گفت:
«A14 نسل جدید و کامل فناوری سیلیکون پیشرفتهی ماست. نسبت به N2 تا ۱۵٪ سرعت بیشتر، ۳۰٪ مصرف انرژی کمتر و حدود ۱.۲ تا ۱.۲۳ برابر تراکم منطقی بیشتر داریم. این واقعاً یه پیشرفت بزرگه!»
چی باعث میشه A14 خاص باشه؟
- ترانزیستورهای نسل دوم GAA نانوشیت (Gate-All-Around)
- معماری جدید NanoFlex Pro برای انعطاف طراحی بیشتر
- بهینگی برای مصرف برق کمتر و عملکرد بهتر بدون نیاز به SPR
- افزایش تراکم ترانزیستورها تا ۲۳٪ بیشتر نسبت به N2
در مقایسه با فناوری N2، این تکنولوژی جدید:
- بین ۱۰ تا ۱۵٪ عملکرد بالاتر ارائه میده (با مصرف برق یکسان)
- ۲۵ تا ۳۰٪ مصرف انرژی کمتر داره (با فرکانس ثابت)
- ۲۰ تا ۲۳٪ تراکم ترانزیستور بیشتر داره (بسته به نوع طراحی)
چرا از SPR خبری نیست؟
برخلاف A16 که به سیستم برقرسانی پشت (SPR) مجهزه، A14 در نسخهی اولش از این قابلیت صرفنظر کرده تا هزینهی ساخت پایینتر بیاد. این یعنی برای کاربردهایی مثل کلاینتها یا چیپهای تخصصی که به عملکرد بیشتر اهمیت میدن خیلی مناسبه.
ژانگ اضافه کرد:
«NanoFlex Pro توی این فناوری به طراحها اجازه میده طراحیهاشون رو خیلی منعطف و دقیق انجام بدن، تا بهترین توازن بین قدرت، عملکرد و مصرف برق رو بهدست بیارن.»
آیندهی پروسه A14
نسخهی اصلی A14 بدون SPR توی سال ۲۰۲۸ وارد تولید انبوه میشه. ولی TSMC گفته که نسخهی دارای SPR رو برای ۲۰۲۹ آماده میکنه. احتمالاً اسم این نسخه A14P باشه. همچنین، باید منتظر نسخههای خاص دیگهای مثل A14X (برای عملکرد حداکثری) و A14C (برای بهینهسازی هزینه) بعد از ۲۰۲۹ باشیم.

NanoFlex Pro یکی از برگهای برندهی A14 حساب میشه. با این تکنولوژی، میشه طراحی سلولها و ترانزیستورها رو طوری چید که با توجه به نیاز (کممصرف، پرفورمنس بالا یا تراکم بیشتر) بهینهترین نتیجه رو بگیرید. این یعنی کنترل دقیقتر و شاید حتی سریعتر در بهینهسازی طراحی چیپها.
رقابت سنگین TSMC با اینتل!
اینتل چندی پیش اعلام کرد که پروسه 18A رو به مرحله تولید آزمایشی رسونده. همچنین اعلام کرد که پروسه 14A این شرکت تا پیش از ۲۰۲۷ قراره به بهرهبرداری برسه. اگه اینتل بتونه به این زمان مشخص شده برسه، یعنی از TSMC جلو میزنه. با توجه به همکاریهای اینتل و TSMC باید ببینیم آینده این پروسهها به کجا میرسه.