چندماهی از عرضه پردازندههای نسل ۱۳ اینتل و سری ۷۰۰۰ ایامدی میگذره. هر دو شرکت پردازندههای قدرتمند و باارزشی رو معرفی کردن. اما همه سراغ خرید پردازندهههای بالارده نمیرن و ترجیح میدن سیستمی میانرده داشته باشن! با ما همراه باشید تا پردازندههای میان رده 7600X ایامدی و 13600K اینتل رو بررسی کنیم و ببینیم در مقایسه این دو چه نتایجی میبینیم.
نگاهی به جزئیات تست
در این بنچمارک که توسط رسانه Techspot انجام شده، بازیهای مختلف روی دو پردازنده 7600X و 13600K با استفاده از کارت گرافیک RTX 4090 تست و مقایسه شدن. این کارتگرافیک برای این پردازندهها کمی زیادهرویه، اما این امکان رو به ما میده که در هیچ عنوانی شاهد افت کیفیت به خاطر قدرت پایین کارتگرافیک نباشیم. رم دو سیستم هم متفاوته، چون پردازندههای اینتل از سرعت رم بیشتری پشتیبانی میکنن، و رمهای استفاده شده روی پلتفرم اینتل، از AMD EXPO پشتیبانی نمیکنن و روی پردازنده ایامدی غیرقابل استفاده هستن. البته تفاوت زیادی بین اونها وجود نداره. برای پردازنده 7600X 32 گیگابایت رم ۶۰۰۰مگاهرتز با CL 30 و برای پردازنده 13600K 32 گیگابایت رم ۶۴۰۰مگاهرتز با CL 32. بریم سراغ نتایج مقایسهمون.
بنچمارکها
با فورتنایت شروع میکنیم. این بازی روی هردو پردازنده به خوبی اجرا میشه و عملکرد خیلی خوبی داره. تنها مورد مشهود، افت شدیدتر ۱% حداقل فریمها روی 7600X در مقایسه با 13600K هست. اما در هر حال، عملکرد خیلی خوبیه.
این تست، عجیبترین تستیه که شاهدش هستیم و انگار داریم دو بازی متفاوت رو مقایسه میکنیم! در این تست ۱% حداقل فریمها شبیه به هم بودن، اما میانگین فریمها روی 7600X تا ۵۰% بیشتر از 13600K بود. ممکنه که در این عنوان E coreهای اینتل عملکرد این پردازنده رو محدود میکنن اما دقیقا مشخص نیست. به هرحال این یک باگ بوده و این تست مورد قبول نیست و ممکنه در مقایسه نمونه دیگهای از همین پردازندهها تفاوت داشته باشه.
در مقایسه بازی Battlefield 2042، میبینیم که این بازی روی پلتفرم اینتل عملکرد بهتری داره و نتایج پایدارتری هم نسبت به 7600X داره. این تست باگ داشتن تست قبلی رو هم ثابت میکنه.
در بازی Horizon Zero Dawn میبینیم که 7600X عملکرد بهتری داره. این بازی از ابتدای انتشار هم روی پلتفرم ایامدی بهتر از اینتل اجرا میشد پس جای تعجب نداره. در 4K عملکرد این دو پردازنده شبیه به همه چون کارتگرافیک ۴۰۹۰ باتلنک شده و عملکرد بیشتری ارائه نمیده (بله درست خوندید).
و میرسیم به رینبو ۶. این عنوان هم مثل هورایزن پلتفرم رایزن رو ترجیح میده و در رزولوشنها 1080p و 1440p میبینیم که 7600X بیش از ۹۰ فریم نسبت به 13600K بیشتر ارائه میده! البته در این تعداد بالا این تفاوت خیلی مهم نیست اما به دلایلی پلیرهای رینبو به فریمریت بینهایت علاقه دارن. در 4K هم این بازی با محدودیت گرافیک روبرو شده و هردو پردازنده عملکرد یکسانی داشتن.
در بررسی بازی هیلو اینفینیت، نتایجی نزدیک به همرو میبینیم، اما در رزولوشن 1080p همونطور که میبینید، 13600K تا ۱۶% میانگین فریم بهتری داره. 7600X در رزولوشن 4K برعکس دو رزولوشن دیگه، عملکرد بهتری ارائه میده. این رفتار ممکنه بهخاطر طرز بهرهوری ایامدی از پردازندهها باشه.
و میرسیم به بدترین بازی عرضه شده سال ۲۰۲۲. شنیده بودم که این بازی چقدر مشکل داره، اما انتظار چنین اتفاقی رو نداشتم! این بازی با کارت ۴۰۹۰ با هیچکدوم این پردازندهها حتی به ۱۲۰ فریم بر ثانیه هم نمیرسه! این بازی اصلا ارزش بررسی نداره. فقط بدونید که در این عنوان پردازنده اینتل ۸% سریعتر بود.
فورتزا هورایزن ۵ خیلی از پردازنده بهره نمیبره و عملکرد اون بیشتر گرافیک محوره، اما در این نتایج میبینیم که این عنوان روی پردازنده ایامدی بهتر اجرا میشه و حداقل فریمها هم بهتر هستن.
مدرن وارفر ۲ هم عملکردی شبیه به فورتزا هورایزن ۵ داره.
رد دد ردمپشن ۲ تاثیر زیادی روی پردازنده داره. در مقایسه این دو پردازنده میبینیم که 7600X در این عنوان قویتر ظاهر شده اما تنها ۶% عملکرد بهتری داره.
تفاوتی قابل انتظار
به طور کلی، این دو پردازنده عملکردی یکسان دارن و در بررسی ما و سایتهای مختلف، تفاوت کمی با هم دارن و به طور کلی پردازنده 7600X تا ۴% سریعتر از 13600K بود. این تفاوت به قدری کوچیکه که برتری اون رو نشون نمیده. برای مقایسه این دو، بهتره به مصرف برق هم نگاهی داشته باشیم.
چارت بالا، نشوندهنده میزان مصرف برق کلی سیستم در رزولوشن 1440p هست. توجه داشته باشید که این میزان مصرف بهخاطر یک کارتگرافیک ۴۰۹۰ هست، نه این پردازندهها!
طبق دادههای رسانه Gamers Nexus، پردازنده 7600X 116 وات و پردازنده 13600K، مصرف برق ۱۶۰ واتی داره. همونطور که از طراحی بهینهتر چیپلت لیتوگرافی کوچکتر انتظار میره، پردازنده 7600X مصرف برق کمتری نسبت به 13600K داره.
چیزی که 13600K رو نسبت به 7600X متمایز میکنه، پشتیبانی پلتفرم و رم بهتر و از همه مهمتر، ۸ هسته E core هست. این ۸ هسته همونطور که دیدیم در بازیها تفاوتی ایجاد نمیکنن، اما ممکنه در محیطهای رندرینگ و کارهایی که از هستههای بیشتر بهره بهتری میبرن، مفید واقع بشن.
به خاطر تکنولوژی XMP و ساپورت بهتر تولیدکنندههای مادربرد، رمهایی که در بازار برای پردازندههای اینتل وجود دارن بهتر و پرسرعتتر از بقیه رمهاست. همچنین شما میتونید درکنار پردازنده 13600K از رمDD4 استفاده کنید. درسته که این کار عملکرد سیستم شما رو محدود میکنه، اما میتونه هزینه ابتدایی شما موقع خرید سیستم رو کم کنه.
از طرفی هم در پلتفرم ایامدی، شما میتونید با خرید یک پردازنده برای سالها از تعویض مادربرد برای پردازنده جدید در امان باشید. بهخاطر تکنولوژی چیپلت و io die ثابت در پردازندههای ایامدی، نیازی نیست هر یک یا دو نسل یکبار کل سیستم رو فقط بهخاطر ارتقای پردازنده عوض بکنید. (برای اطلاعات بیشتر، میتونید مقاله مربوط به کش سه بعدی و در پردازندههای سری ۷۰۰۰ AMD رو بخونید)
به هرحال انتخاب بین این دو، به قیمت و انتخاب شما بستگی داره. شما کدوم پردازنده رو ترجیح میدید؟ آیا قصد خرید سیستم دارید یا نه؟