بررسیپردازندهراهنمای خرید قطعات

بررسی پردازنده intel Core i7 13700K + بنچمارک

امروز می‌خوایم نگاهی به پردازنده قدرتمند 13700K داشته باشیم، و با استفاده از دیتای وبسایت Techspot اون رو بررسی کنیم و ببینیم این پردازنده نسل ۱۳ اینتل چه عملکری داره. پس تا آخر این بررسی با بنچفا همراه باشید.


اینتل با نسل ۱۲ بالاخره تغییری در مدل طراحی پردازنده‌هاش به وجود آورد و این تغییر عجیب، باعث پیشرفت فوق‌العاده‌ای در مقایسه با پردازنده‌های قبلی این شرکت شد. اینتل با نسل ۱۳، این معماری رو بهبود بخشیده و پردازنده‌های قدرتمندتری از نسل ۱۲ راهی بازار کرده. امسال هم مثل همیشه پرچمدار اینتل، مدل i9 این نسله اما i7 در کمال ناباوری، با قیمتی بسیار کمتر می‌تونه بخش زیادی از عملکرد اون پردازنده رو به شما بده! با ما برای بررسی این پردازنده همراه باشید.

این پردازنده به‌خاطر مدل قیمت‌گذاری اینتل، بیشتر  با همتای نسل قبل خودش یعنی 12700K و پردازنده 7700X ای‌ام‌دی مقایسه میشه، مبنای بررسی ما هم همین شباهت قیمت‌گذاریه.

از بیرون شروع می‌کنیم. پردازنده‌های نسل ۱۳ اینتل سوکت LGA 1700 رو با نسل ۱۲ شریکن و روی مادربردهای سری ۶۰۰ قابل نصبن. البته برای استفاده از پردازنده‌های نسل ۱۳ روی مادربردهای سری ۶۰۰ باید بایوس این بردها رو آپدیت کنید. همچنین برای سازگاری بیشتر و راحتی بیشتر مخاطب، اینتل از چیپست‌های سری ۷۰۰ هم رونمایی کرد تا راحت‌تر به این پردازنده کوچ کنید. برای استفاده از نهایت سرعت پردازنده‌های نسل ۱۳ نیازی به مادربردهای سری ۷۰۰ ندارید اما اگر علاقه‌مند به استفاه از به‌روزترین اتصالات هستید، بهتره سراغ این مادربردها برید.

یکی از مزایای این نسل اینتل اینه که هم از رم‌های DDR4 و هم DDR5 پشتیبانی می‌کنه. رم‌های DDR5 خوب باعث میشن شما عملکرد بهتری از این پردازنده‌ها دریافت کنید اما هزینه شما رو بالا می‌برن. این‌طوری شما این امکان رو دارید که برای پایین آوردن هزینه ساخت سیستمتون، از رم‌های DDR4 استفاده کنید، امکانی که در سری ۷۰۰۰ ای‌ام‌دی وجود نداره.

13700K از طراحی هیبرید بهره می‌بره؛ ۸هسته پرقدرت P-core و ۸هسته بهینه E-core و مجموعا ۲۴ ترد این پردازنده رو شکل میدن. در مقایسه با نسل قبل، این پردازنده ۴ هسته بهینه بیشتر داره. اینم در نظر داشته باشید که تمام پردازنده‌های نسل ۱۳ از سرعت بیشتری نسبت به نسل قبل بهره می‌برن. هسته‌های پرقدرت 13700K می‌تونن به سرعت ۵.۴ گیگاهرتز برسن که ۴۰۰ مگاهرتز از نسل قبل بیشتره. این در حالیه که سری i7، افزایش قیمتی نسبت به نسل قبل نداشت. البته چون هردو از لیتوگرافی ۱۰ نانومتری اینتل بهره می‌برن، این سرعت بیشتر در ازای افزایش ۶۳ واتی مصرف برق این پردازنده‌ست!  یعنی اینکه این پردازنده برای رسیدن به نهایت سرعتش، ۲۵۳ وات برق مصرف می‌کنه! این در حالیه که پردازنده 7700X ای‌ام‌دی برای رسیدن به همین سرعت روی ۸ هسته، تنها ۱۴۲ وات مصرف برق داره. درسته که ای‌ام‌دی از مدل هیبرید استفاده نمی‌کنه و ۸ هسته پرقدرت تمام هسته‌هاییه که 7700X داره، اما هسته‌های بهینه مصرف برق بالایی ندارن و نمیشه این موضوع رو گردن اون‌ها انداخت. با این‌حال، این تنها نهایت مصرف برق این پردازنده‌ست که به احتمال زیاد خیلی شاهد اون نیستید. در استفاده‌های معمولی تا نیمه‌سنگین که این پردازنده تا حدود ۷۰% از توانش رو می‌ذاره، مصرف برق پردازنده زیر ۲۰۰ وات باقی می‌مونه. سرعت پایه هسته‌های پرقدرت این پردازنده ۳.۴ گیگاهرتز و هسته‌های بهینه ۲.۵ گیگاهرتزه که در هنگام بوست به ترتیب به ۵.۴ گیگاهرتز و ۴.۲ گیگاهرتز می‌رسن. این پردازنده به‌خاطر سرعت بالایی که داره نیاز به خنک‌کنندگی خوبی هم داره و اینتل برای اون کولر مایع ۲۸۰ میلی‌متری و یا بهتر رو پیشنهاد داده. البته شما می‌تونید از کولرهای بادی بزرگ هم استفاده کنید اما ما این کولرها رو به‌خاطر صدای بالا موقع خنک کردن این پردازنده پیشنهاد نمی‌کنیم.

13700K از ۳۰ مگابایت کش L3 شیر شده بهره می‌بره و مجوعا بیش از ۵۶ مگابایت کش داره. این کش برای بازی‌ها خیلی خوبه و به پردازنده اجازه میده بتونه اطلاعات مورد نیاز رو روی خودش برای مدت کوتاهی ذخیره کنه و لازم نباشه هربار به رم مراجعه کنه. همچنین اینتل سرعت اتصال رم روی این سری پردازنده رو بالا برده و حالا به طور پیش‌فرض از سرعت 5600MT/s پشتیبانی می‌کنه.  برای ارتباط هم این پردازنده از PCIe gen5 در ۲۰ لین پشتیبانی می‌کنه! هرچند این رابط هنوز استفاده‌ای نداره اما برای آینده‌نگری، انتخاب خوبیه.

و اما جالبه بدونید تنها تفاوت‌های i7 و i9 در نسل ۱۳ اینتل، تنها در ۴ هسته بهینه و ۴۰۰ مگاهرتز سرعت بوست پردازنده‌ست! این یعنی این دو در خیلی از تست‌ها عملکردی شبیه به هم دارن و به جز عملیات‌هایی که تمام توان پردازنده رو استفاده می‌کنن، تفاوتی با هم ندارن. به‌خاطر همین به جز در حالتی که شما نیاز به تمام شیره وجود پردازنده دارید، بهتره از i9 بگذرید چون i7 13700K بخش زیادی از خواسته‌هاتون رو انجام میده.


مشاوره اختصاصی بنچفا

اگر برای خرید قطعات کامپیوتر یا سیستمتون کمک لازم دارید، تیم بنچفا می‌تونه به‌صورت اختصاصی متناسب با کاربری و نیاز شما، یک کانفیگ حرفه‌ای آماده کنه که تک‌تک قطعاتش با توجه به سلیقه و نیاز شما انتخاب شدن. همچنین تو خرید قطعات هم می‌تونه کمکتون کنه تا بهترین قطعات رو با پایین‌ترین قیمت از بازار تهیه کنید. برای اطلاعات بیشتر، وارد صفحه «مشاوره حرفه‌ای خرید قطعات کامپیوتر با بنچفا» بشید. 👌😎❤️


بنچمارک‌های پردازنده intel Core i7 13700

حالا بریم سراغ بنچمارک‌ها. درسته که اینتل به گفته خودش پیشرفت‌های زیادی رو به وجود آورده، اما تا زمانی که خودمون این پیشرفت‌ها رو نبینیم هیچ فایده‌ای نداره.

با اپلیکیشن Cinebench شروع میکنیم. در این تست رتبه اول تست از آن 13900K و 7950X از AMD‍ه. البته با استفاده از کولر بهتر و رم سریع‌تر، 13900K قوی‌تر هم میشه. در اینجا پردازنده i7 13700K برابر با 7900X بوده، و از 12900K حدود ۵ درصد قوی‌تر ظاهر شده! این پیشرفت خیلی خوبی برای بین تنها دو نسل پردازنده‌ست، البته جلوتر سراغ چارت‌های دیگه هم می‌ریم. این پردازنده از پردازنده هم‌رده 7700X حدود ۴۵% قوی‌تره، بردی مقتدرانه برای 13700K.

در تست فشرده سازی ۷-Zip، پردازنده i7 13700K با ۲۹% امتیاز بهتر نسبت به 7700X، پشت سر 13900K و 7950X قرار گرفته. این پردازنده همچنان آمار بهتری نسبت به پردازنده‌های نسل قبل ثبت کرده و ۲۰% از 12700K قدرتمندتره.

در استخراج اطلاعات، پلتفرم AMD آمار خیلی بهتری داره و 13700K از پرچمداران سری ۵۰۰۰ و ۳۰۰۰ AMD عقب افتاده، اما همچنان از 12900K و 7700X با حدود ۱۷% امتیاز بهتر قدرتمندتره.

در تست رندر بلندر، پردازنده i7 13700K حدود ۲۵% سریع‌تر از 12700K رندر رو به پایان رسونده، ۲۷% سریع‌تر از 7700X. در رندر خیلی از پردازنده‌های این چارت قدرتمند هستن، و نتایج زمانی فاصله پیدا می‌کنه که به پایین چارت با 5600X و 10600K می‌رسیم.

تست رندر پریمیر متفاوته و در این تست پردازنده‌های AMD عملکرد بهتری دارن. در این تست 13700K و 7700X با هم برابر بودن، که نشون میده این برنامه از هسته‌های E core اینتل استفاده نمی‌کنه. پردازنده i7 13700K به شدت قدرتمندتر از نسل ۱۲ اینتل بوده، با ۳۸% عملکرد بهتر نسبت به 12700K و ۲۴% نسبت به 12900K. اگه قصد آپگرید از نسل ۱۰ رو دارید، نسل ۱۳ انتخاب خیلی خوبیه، که البته در موردش بیشتر بحث می‌کنیم.

بنچمارک‌های گیمینگ

پردازنده i7 13700K شاید در بازی‌ها از 13900K عقب بیفته، اما با توجه به ارزون‌تر بودن، انتخاب بهتریه. بریم نگاهی به چارت‌ها داشته باشیم. در این چارت‌ها، عملکرد 13700K هم با رم DDR4 و هم با رم DDR5 تست شده، و دیتای خیلی جالبی اینجا داریم.

اول از همه، نوبت بازی Watch Dogs: Legion‍ه. بهترین عملکرد در این بازی توسط 13900K ثبت شده، و 13700K برابر با 5800X3D در رده دوم قرار گرفته. 7700X هم با ۶% فریم‌ریت کمتر از این دو عقب افتاده. در مقایسه رم DDR5 با DDR4 می‌بینیم که با استفاده از رم‌های DDR4، عملکرد پردازنده ۲۲% افت می‌کنه! این یک رقم کوچیک نیست که به راحتی از اون رد بشیم، بلکه صحبت ۳۰ فریمه! با استفاده از رم DDR4، شما عملا دارید عملکردی ضعیف‌تر از 12700K دریافت می‌کنید.

در مقایسه با نسل قبل، فریم ریت 13700K حدود ۹% از 12900K، و ۱۴% از 12700K بیشتره. تفاوت در بازی‌ها به اندازه تفاوتی که در کارهای دیگه دیدیم زیاد نیست.

بازی Far Cry 6 خیلی روی رم مورد استفاده حساس نیست و با هر رمی عملکردی تقریبا یکسان به نمایش می‌ذاره. در این عنوان، 13900K با سرعت بیشتر مقام اول رو داره، و 13700K با تفاوت کمی دومه. در کل پردازنده‌های سری ۷۰۰۰ AMD و نسل ۱۳ اینتل عملکرد یکسان با تفاوت‌های کمی رو ثبت کردن و نیازی به مقایسه اون‌ها نیست.

در بازی Cyberpunk 2077 دو پردازنده پرچمدار اینتل اول چارت رو تصاحب کردن، و بقیه پردازنده‌ها با فاصله کمی از هم باقی چارت رو گرفتن. در مقایسه رم DDR4 و DDR5، می‌بینیم که اینجا هم تفاوت بالایی بین این دو هست، و 13700K با استفاده از رم DDR4 حدود ۱۲% ضعیف‌تره و همرده با 12700K قرار می‌گیره. 7700X هم برابر با بقیه پردازنده‌های AMD قرار گرفته، ۷% ضعیف‌تر از 13700K.

عنوان Horizon Zero Dawn عملکرد بهتری روی پردازنده‌های AMD نسبت به اینتل داره، و این واقعا اوکیه و به این معنی نیست که AMD از اینتل بهتره، فقط یه این معناست که این بازی جوری پورت شده که AMD نتیجه بهتری رو نشون میده. به هرحال بازی به خوبی اجرا میشه و روی اکثر پردازنده‌ها بیشتر از ۲۰۰ فریم بر ثانیه ارائه میده. در اینجا هم استفاده از رم DDR4 و DDR5 تغییری ایجاد نکرده، و پردازنده i7 13700K حدود ۲۳% ضعیف‌تر از 7700X در این عنوانه، و ۶% قوی‌تر از 12700K.

چارت بالا، میانگین فریم‌ریت ۱۲ بازی مختلف رو روی پردازنده‌ها نشون میده. همونطور که می‌بینید، 13900K با ۳۰۰ وات مصرف برق همچنان قدرتمندترین پردازنده باقی می‌مونه، و 13700K و 7700X رتبه دوم رو به اشتراک می‌ذارن، و در استفاده از رم DDR4 شاهد ۶% عملکرد ضعیف‌تر به طور کلی هستیم. در مقایسه با نسل قبل، این پردازنده ۱۴% پیشرفت داشته، پیشرفتی چشمگیر برای تنها یک نسل.

اما باید نگاهی هم به مصرف برق داشته باشیم، دیتایی که Gamers Nexus ارائه داده.

تنها دلیل پیشرفت‌های پردازنده i7 13700K نسبت به 12700K، هسته‌های E core بیشتر و مصرف برق بیشتر برای سرعت بالاتره. این پردازنده ۲۷۰ وات برق مصرف می‌کنه، ۳۰ وات بیشتر از قوی‌ترین پردازنده AMD و ۱۳۰ وات بیشتر از 7700X! این باعث میشه نه تنها مصرف برق بالاتری داشته باشید، بلکه خنک کردن اون هم سخت‌تر بشه و هم به پاور بیشتری نیاز داشته باشید. البته این میزان مصرف در رندر بلندره، که پردازنده رو به نهایت مصرف اون می‌رسونه، و در بازی‌ها مصرف برق پایین‌تر میاد چون بخش زیادی از کارها توسط کارت گرافیک انجام میشه.

نتیجه گیری: آیا 13700K اینتل ارزش خرید داره؟

پردازنده i7 13700K پیشرفت خیلی زیادی رو نسبت به نسل قبلش تجربه کرده، و این رو کار رو با مصرف برق بیشتر انجام داده. این پردازنده در هر کاری به شدت قدرتمنده و انتخاب بهتری از 13900K به حساب میاد، اما اگه تنها استفاده شما بازیه، این پردازنده ارزشش رو از دست میده و 7700X و یا 7800X3D که قراره از راه برسه انتخاب خیلی بهتریه، چون برق کمتری مصرف می‌کنه و بهینه‌تره. این پردازنده برای کسایی که قصد استفاده‌های سنگین مثل رندر و تدوین دارن، انتخاب خیلی خوبیه، 7950X اونو شکست میده، اما با قیمتی بالاتر. با قیمت ۴۱۰ دلار، 13700K بهترین انتخاب برای یک سیستم گیمینگ و رندرینگه، اما در گیمینگ 7700X و 13600K انتخاب بهتر و بهینه‌تری هستن.

خیلی ممنون که با ما همراه بودید. امیدوارم این مطلب به دردتون خورده باشه و در خرید پردازنده بعدی کمکتون کنه. نظراتتون در مورد این پردازنده رو با ما به اشتراک بذارید، نظرات شما بررسی‌های بعدی ما رو شکل میده.

این پست براتون مفید بود؟ خوشحال می‌شیم نظرتون رو بدونیم!

روی ستاره‌ها بزنید تا به این مطلب امتیاز بدید!

میانگین امتیاز این مطلب ۰ / ۵. تعداد امتیازات ۰

نظری برای این مطلب ثبت نشده! شما اولین نفری هستید که رای می‌دید!

محسن خدابخش

.Hello there من محسنم، با کلی علاقه که هیچ ربطی به هم ندارن. علاقه‌ام به گیم از 5 سالگی شروع شد و بیشتر فهمیدن درباره اینکه چطوری بازی‌ها اجرا میشن باعث شد به دنیای سخت افزار کامپیوتر وارد بشم. عاشق فیلم و سریال (مخصوصا استار وارز) هستم و تا الان زمان زیادی از زندگیم رو پای League of Legends هدر دادم.

یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
×