راهنمای جامع خرید کارت گرافیک دست دوم و نو
با فرا رسیدن تابستون و تموم شدن امتحانات، همیشه تبوتاب بازار سختافزار ایران حسابی بالا میگیره و افراد زیادی برای خرید قطعات یا سیستم کامل، به فروشگاههای فیزیکی یا آنلاین مراجعه میکنن. تقریبا گرونترین و مهمترین قطعهای که ما برای سیستممون میخریم، کارت گرافیکه. حالا در این مطلب قصد داریم شما رو در خرید کارت گرافیک نو و همچنین دست دوم، راهنمایی کنیم. تا پایان این مطلب با بنچفا همراه باشید
مشاوره اختصاصی بنچفا
اگر برای خرید قطعات کامپیوتر یا سیستمتون کمک لازم دارید، تیم بنچفا میتونه بهصورت اختصاصی متناسب با کاربری و نیاز شما، یک کانفیگ حرفهای آماده کنه که تکتک قطعاتش با توجه به سلیقه و نیاز شما انتخاب شدن. همچنین تو خرید قطعات هم میتونه کمکتون کنه تا بهترین قطعات رو با پایینترین قیمت از بازار تهیه کنید. برای اطلاعات بیشتر، وارد صفحه «مشاوره حرفهای خرید قطعات کامپیوتر با بنچفا» بشید. 👌😎❤️
انتخاب کارت گرافیک مناسب
برای انتخاب یک کارت گرافیک مناسب، به نکات زیادی باید توجه کنید. اگر سیستم رو از صفر دارید میبندید، باید بهطور هوشمندانهای، توازن خوبی بین قطعات مختلف خصوصا کارت گرافیک برقرار کنید. این توازن بسته به نوع کاربری شما از سیستم میتونه قوانینش تغییر کنه. مثلا اگر گیمر هستید، باید تا جای ممکن، حداکثر بودجتون رو به کارت گرافیک اختصاص بدید، طوری که بخش زیادی از بودجتون برای کارت گرافیک هزینه بشه و همچنین پردازنده و دیگر قطعات، با کارت گرافیک هماهنگ باشن و اصطلاحا «باتلنک» نداشته باشیم. شما میتونید با استفاده از «محاسبهگر باتلنک بنچفا» به سادگی از میزان باتلنک سیستمتون مطلع بشید.
در ادامه به توضیح تکتک مواردی که موقع خرید کارت گرافیک باید بهش توجه کنید پرداختم.
گارانتی مهمه؟
پاسخ این سوال رو باید خودتون بدید! البته با کمک اطلاعاتی که من بهتون میدم. گارانتیهای مختلف تو ایران، سطح خدمات متفاوتی دارن، یه گارانتی ممکنه کارت گرافیک شمارو درصورت خرابی، با نو تعویض بکنه، یه گارانتی دیگه ممکنه تعمیر کنه، یه گارانتی دیگه ممکنه شمارو الکی معطل کنه و تهش خدماتی هم نده، یه گارانتی دیگه ممکنه حتی جواب تلفن پشتیبانیش هم نده!
به صورت کلی، گارانتیهای اصلی که واردکننده قطعات هستن، تجربه بهتری رو برای شما ایجاد میکنن. این گارانتیها چون با شرکت تولیدکننده به نحوی در ارتباطن، میتونن بهتر به مشکل شما رسیدگی کنن و به شما سرویس بدن. البته که این تضمین صد درصدی نیست و در شرایط مختلف ممکنه گارانتیهای اصلی هم به کار شما خوب رسیدگی نکنن، اما به طور کلی اوضاع گارانتیهای اصلی از گارانتیهای شرکتی بهتره.
تفاوت گارانتی اصلی و شرکتی
گارانتیهای اصلی در ایران، گارانتیهایی هستن که به صورت مستقیم (یا غیر مستقیم با کمک واسطه!) با شرکت تولیدکننده قطعه در ارتباط هستن. گارانتی اصلی دیگهای هم داریم که حتی اگر اسمشو تو پشتیبانی آنلاین برند سازنده بیارید بهتون میگه ما نه تنها با این شرکت بلکه کلا با ایران کاری نداریم! این مدل گارانتیها معمولا از طریق یک دفتر تو کشورهای اطراف ایران (مثل امارات) و با کمک یک سری واسطه با شرکت اصلی در ارتباط هستن. اینم برای دوستانی توضیح دادیم که علاقه دارن بدونن پروسه کلی به چه صورته.
گارانتی شرکتی هیچگونه ارتباطی با سازنده نداره، قطعاتش رو هم مستقیم از کمپانی نمیخره. این شرکتها، واردکنندگانی هستن که کالاشون رو از بازار خارج کشور بهصورت عمده از فروشگاهها تهیه میکنن و به ایران وارد میکنن، یا حتی شرکتهایی هستن که خودشون وارد نکردن، صرفا یک مبلغی رو توافقی با واردکننده طی کردن تا اسم گارانتی رو کالا بخوره. این گارانتیها عمدتا عملکرد خیلی ضعیفتری دارن؛ گارانتی شرکتی نه با کمپانی اصلی در ارتباطه که بتونه به شما مستقیم خدمات بده، عمدتا هم تیم متخصص، مجرب و مجهزی دارن که بخوان از خودشون مایه بذارن. درنتیجه، وقتی کالای شما خراب میشه خدمات خاصی به شما نمیتونن ارائه بدن، اینجاست که اون جمله معروف «گارانتی تو ایران معنا نداره» رو میشنویم.
درمورد نحوه خدماتدهی هم، گارانتی اصلی به مراتب خیلی بهتر از گارانتی شرکتیه، دلایلش هم گفتم بهتون. مثلا وقتی یک گارانتی اصلی که با کمپانی در ارتباطه میخواد به شما خدمات بده، یک واسطه بین شما و سازندست و درواقع بخش زیادی از هزینه خدمات به شمارو خود کمپانی میپردازه.
مزیتی که گارانتیهای اصلی دارن، تعویض کالاست. خیلی از گارانتیهای اصلی با توجه به اینکه مرکز تعمیرات در ایران ندارن، وقتی برای کالای شما مشکلی به وجود میاد که تحت شرایط گارانتی قرار میگیره، اونو برای شما تعویض میکنه و کالای مشکلدار رو برای تعمیر به خارج از کشور میبره.
تفاوت کالای با گارانتی اصلی، شرکتی و بدون گارانتی
گارانتی/شرایط | احتمال ریفر بودن | احتمال خرابی در لحظه آنباکس | احتمال خرابی بعد از استفاده | کیفیت خدمات | قیمت |
گارانتی اصلی | خیلی کم | خیلی کم | خیلی کم | متوسط | بالا |
گارانتی شرکتی | کم | کم | کم | ضعیف | متوسط |
بدون گارانتی | متوسط | متوسط | متوسط | بدون خدمات | پایین |
دیگه با توضیحاتی که تا الان دادم تقریبا باید متوجه شده باشید که داستان این جدول دقیقا چیه. منبع تامین کالای گارانتی اصلی، کمپانیه، اما شرکتی و بدون گارانتی از بازار کالاشون رو تهیه میکنن، پس ممکنه هر مدل کالایی وارد کرده باشن، ریفر، دستدوم ریپک شده، ریگ های ماینینگ یا حتی کالای نو و سالم، دیگه بستگی داره به شانس شما و انصاف واردکننده!
خب دیگه درمورد گارانتی کافیه، بریم سراغ یک سری فاکتور هایی که موقع انتخاب خود کارت گرافیک باید بهش توجه بکنیم و به ترتیب جلو بریم.
قابلیتهای کارت گرافیکهای مختلف
سه شرکت اصلی در تولید کارت گرافیک مجزا در بازار هستن؛ Nvidia، اینتل و AMD. در نهایت همه کارت گرافیکها یک کار رو انجام میدن، منتها هر کدوم قابلیتهای خاصی هم در اختیار شما میذارن. اینجا میخوایم این قابلیتها رو با هم مرور کنیم.
برتریهای Nvidia
انویدیا سابقه زیادی که در تولید کارت گرافیک داره، اما در کنار اون، کلی ویژگی و قابلیتی هم توسعه داده که با کارت گرافیکهای اون دریافت میکنید.
Nvidia DLSS
تکنولوژی DLSS که مخصوص کارت گرافیک های سری RTX انویدیاست. این تکنولوژی آپاسکیلینگ (UpScaling) با استفاده از هوشمصنوعی، عملکرد بازی رو بهتر میکنه. DLSS این کار رو با پایین آوردن رزولوشن خام تصویر انجام میده. برای مثال شما دارید با رزولوشن 4K بازی میکنید و DLSS رو روی حالت Ultra Quality فعال کردید. اینجا بازی با رزولوشن 1440p رندر گرفته میشه، بعد از اون با استفاده از الگوریتم آماده و همچنین هوش مصنوعی، تصویر به رزولوشن 4K آپسکیل میشه.
با این کار، فریم ریتی که بازی به نمایش میذاره بیشتر میشه و با توجه به پروفایل DLSS که انتخاب کردید، مقداری FPS بیشتر دریافت میکنید. البته این در ازای کیفیت تصویره؛ بازی داره با رزولوشن پایینتری رندر گرفته میشه که حتی با استفاده از هوش مصنوعی هم، گاهی جزئیات میتونن خیلی آسیب ببینن.
همچنین DLSS انحصارا برای کارت گرافیکهای انویدیاست، اون هم سری ۲۰ به بعد. دلیل این اتفاق، عدم حضور هستههای Tensor یا هستههای مختص هوش مصنوعی انویدیاست.
ورژن ۳ این تکنولوژی، DLSS 3 یا Frame Generation، این قابلیت رو داره که با استفاده از هستههای تنسور، بین فریمهای رندر گرفته شده بازی فریم جدید تولید کنه. این فریمها کاملا مصنوعی هستن و کارت گرافیک اونها رو با استفاده از اطلاعات تصویر در فریمهای قبلی تولید میکنه. این تکنولوژی منحصر به کارت گرافیکهای سری ۴۰ انویدیاست، خیلی هم عملکرد خوب و پایداری نداره. جاهایی که سرعت حرکت بازی سریع باشه، این تکنولوژی به مشکلات زیادی میخوره و فریمهایی که تولید میکنه از کیفیت جالبی برخوردار نیستن و گاهی واقعا نابودن.
Nvidia Nvenc
Nvenc مخفف Nvidia Encoderئه که بخشی مجزا از پردازنده گرافیکیه. این بخش رو انویدیا توسعه داده که وظیفه فشرده سازی و استخراج فایلهای ویدیویی رو داره. این تکنولوژی جدیدی نیست و بیش از ده ساله که انویدیا این ویژگی رو روی کارت گرافیکهاش قرار میده، هر بار هم پیشرفت میکنه. این انکودر توسط اپلیکیشنهای زیادی پشتیبانی میشه و مزایای زیادی رو در اختیار شما میذاره.
کارهایی مثل استریم، رندر و ضبط تصویر صفحه با استفاده از Nvenc بهتر انجام میشه. اپلیکیشنهایی مثل OBS، پریمیر پرو و داوینچی و حتی Bandicam از این فیچر کارتهای انویدیا پشتیبانی میکنن. توییچ هم قابلیتهای خاص خودش رو برای استفاده از کارت گرافیکهای انویدیا در OBS برای استیم معرفی کرد. روی کارت گرافیکهای سری ۴۰ هم انویدیا اعلام کرد که به صورت کامل از AV1 پشتیبانی میکنه.
محدودیت این انکودر، در تعداد کارهای همزمان اونه. انویدیا به صورت رسمی تنها از ۳ کار همزمان روی Nvenc پشتیبانی میکنه، تفاوتی هم نداره که کارت گرافیک شما بالارده باشه یا پایینرده. البته اخیرا انویدیا نسخه اوپن سورس درایور کارت گرافیکش رو عرضه کرد، که با اندکی توییک تنظیمات شما میتونید این محدودیت رو بردارید.
این به این معنا نیست که AMD و اینتل نمیتونن این کارها رو بکنن، صرفا به این معنیه که پایپلاینی با این سطح از بهینگی برای انکود تصویر ندارن. AMD از OpenGL و OpenCL بهره میبره، که درسته سرعت بالایی رو در اختیارتون میذاره، اما در خیلی از کارهای سه بعدی سنگین، کارتهای AMD و اینتل به گرد پای انویدیا هم نمیرسن. البته گاهی هم هست که انویدیا از قصد در برخی اپلیکیشنها سرعت کارت رو محدود میکنه تا خریداران رو به خرید پردازندههای کلاس سرورش بکشونه. درباره این در «بررسی RTX 4090» بیشتر صحبت کردیم.
تعمیرپذیری بهتر
این نکته مدل به مدل متفاوته، اما به طور کلی کارت گرافیکهای انویدیا از نظر تعمیرپذیری بهترن. خود پردازنده گرافیکی راحتتر از برد جدا میشه و ریبال میشه، کیفیت PCB کارتها هم بهتره. همچنین برد ویو و ابزارهای تعمیر انویدیا در دسترسترن. درسته که تعمیر کارت گرافیک کار حساسیه و کمتر جایی در ایران اینکار رو انجام میده، اما میتونه نکته مهمی برای یه سری محسوب بشه.
برتریهای AMD
در طول زمان، AMD بیشتر روی کیفیت مناسب کالای عرضه شده تمرکز کرده تا قابلیتهایی که با اونها عرضه میکنه. با این وجود، همیشه قابلیتهای مورد نیاز کاربران رو در اختیارشون گذاشته.
AMD FSR
FSR تکنولوژی آپسکیل AMD برای رقابت با DLSS انویدیاست، منتها طرز کارش کاملا مقداری متفاوته. این تکنولوژی دیگه از هوش مصنوعی استفاده نمیکنه. به جاش، صرفا از الگوریتمهای از پیش آماده استفاده میکنه و تصاویر رو با رزولوشن پایینتر رندر میکنه، بعد آپسکیل میکنه. این کار هم نکته مثبت داره و هم منفی. نکته مثبت این اتفاق اینه که با این کار FSR محدود به سخت افزار خاصی نیست و هر کارت گرافیکی از هر زمان تاریخ میتونه ازش استفاده کنه. AMD این ابزار رو اوپن سورس کرد و خیلی کارا میشه باهاش کرد.
نکته منفی اون، اینه که به صورت کلی شفافیت و کیفیت پایینتری در مقایسه با DLSS به نمایش میذاره. این نکته در رزولوشنهای پایینتر بیشتر صدق میکنه و FSR معمولا در رزولوشنهای 1440p و 4K عملکرد خوبی داره.
درایور در دسترستر
منظور از این حرف خوبی و بدی درایور نیست. گذشت اون زمانی که تیم درایورها گاها ضعیف عمل میکردن و پیش میومد که برای مدتی کارت قابل استفاده نباشه!
انویدیا ساز و کار سفت و سختی در بخش درایور داره و صرفا به تازگی درایور اوپن سورس منتشر کرد. با این حال، انعطاف درایور AMD بالاتره و کاربرانی که بیشتر با لینوکس سر و کار دارن، اکثرا میگن که از AMD راضیترن تا انویدیا.
برتریهای Intel
اینتل به تازگی وارد دنیای کارت گرافیک شده و هنوز یکم فلجه، اما پیشرفت قابل ملاحظهای داشته.
Intel XeSS
اینتل نامی که برای هستههای پردازش گرافیکیش گذاشته، روی تکنولوژی آپسکیلش هم گذاشته! تکنولوژی Intel XeSS دو بخش داره؛ یه بخش آپسکیل معمولی که مثل FSR عمل میکنه و اوپن سورسه، یه آپسکیل با هوش مصنوعی هم داره که اون منحصر به پردازندههای گرافیکی خود اینتل.
آپسکیل معمولی XeSS عملکرد مشابهی با FSR داره و هر دو با توجه به بازی، عملکرد متفاوتی رو به نمایش میذارن. آپسکیل بر پایه هوش مصنوعی XeSS عملکرد خیلی بهتری به نمایش میذاره و گاها کیفیتی مشابه با DLSS به نمایش میذاره.
قیمت عالی!
سری Arc اینتل عرضه خیلی مشکلی داشت، با درایور داغون و ساپورت خیلی ضعیف. تو طول زمان اینتل کلی رو این موضوع کار کرد و تونست کارتهای سری Arc رو به موقعیت مناسبی برسونه، منتها دیگه دیر شده بود و اعتماد به این سری از بین رفته بود. با توجه به اینکه اینتل کلی پردازنده گرافیکی تولید کرده بود، همونها رو با قیمت مناسب به بازار عرضه کرد و الان با یه سرچ ساده، میبینید که کارتهای Intel Arc چه قیمت پایینی دارن. احتمالا سری Battlemage هم برای اینکه توان رقابت بیشتری داشته باشن، مجبورن با قیمت پایینی عرضه بشن.
ریتریسینگ (رهگیری پرتو)
ری تریسینگ یا رهگیری پرتو، عملا وظیفه نورپردازی صحنه در بازی رو به عهده میگیره و نورپردازی با توجه به منابع نوری تصویر انجام میشه، برخلاف مدلهای قبلی نورپردازی که نور و سایه جزئی از ویژگیهای موتور بازی محسوب میشد. ری تریسینگ در برخی عناوین باعث میشه که نورپردازی و عمق سایهها خیلی بهتر به نظر برسه و شما رو بیشتر با بازی درگیر میکنه. البته همیشه هم اینطور نیست، گاهی ری تریسینگ تاثیر زیادی روی ظاهر بازی نداره، که این رو بیشتر در بازیهایی میبینیم که نورپردازی بازی به خودی خود خیلی خوبه.
ری تریسینگ برای اولین بار در سال ۲۰۱۸ توسط انویدیا معرفی شد، که البته تا دو ماه پس از اون هیچ بازی با ری تریسینگ وجود نداشت که از این تکنولوژی استفاده کنید:))). به طور کلی فرمول محاسباتی انویدیا برای محاسبه ری تریسینگ خیلی بهینهتر از AMD و اینتله؛ از نظر بصری تفاوتی با هم ندارن، اما این بهینگی باعث میشه فریم ریتی که کارتهای انویدیا با ری تریسینگ ارائه میدن بالاتر باشه. این ممکنه در آینده تغییر کنه، چون AMD و اینتل هم در حال تغییر معماریشون برای بهینه کردن عملکرد ری تریسینگ هستن.
باتلنک (گلوگاه) پردازنده
باتلنک یا گلوگاه زمانی رخ میده که یکی از قطعات شما نتونن با سرعت کافی و لازم اطلاعات مورد نیاز قطعه دیگه چرخه رندر رو تامین کنن. در سیستم گیمینگ، این اتفاق زمانی رخ میده که پردازنده شما سرعت کافی برای ارائه اطلاعات به پردازنده گرافیکی رو نداشته باشه و در نتیجه، از تمام توان پردازشی پردازنده گرافیکی شما استفاده نمیشه.
اصطلاح باتلنک در استفاده گیمینگ، بیشتر به معنای محدود شدن کارت گرافیک توسط پردازندهست. در این حالت، پردازنده شما نمیتونه پا به پای کارت گرافیک شما حرکت کنه و اطلاعات رو برای رندر تصویر به اون برسونه، در نتیجه کارت گرافیک بیکار میمونه تا پردازنده آروم آروم کاراشو بکنه و اطلاعات رو بهش بده. این باعث میشه کارت گرافیک شما تمام توانش رو به نمایش نذاره و گاهی هم باعث استاتر میشه.
کلا نمیشه باتلنک رو به صفر رسوند، اما میشه با انتخاب خوب، اونو به حداقل رسوند. برای راهنمایی شما در این کار، ما «محاسبهگر باتلنک» رو روی بنچفا راهاندازی کردیم که به شما در انتخاب پردازنده و کارت گرافیک مناسب کمک میکنه.
پاور مناسب
پاور یکی از مهمترین نکاتیه که باید بهش توجه کنید. برق کل قطعات سیستم از پاور تامین میشه و طول عمر و عملکرد پایدار قطعاتتون، به پایدار بودن پاورتون بستگی داره. حالا علاوه بر اینکه برای خرید پاور باید سراغ برندهای خوب و مطمئن برید و دور برندهای بیکیفیتی که اتفاقا تعدادشون هم تو ایران کم نیست خط بکشید.
حالا برای اینکه بخواید یک پاور مناسب برای کارت گرافیکتون انتخاب کنید، علاوه بر برند سازنده و استانداردها و پروتکشنها، باید به واتیج پاور هم توجه کنید که اینجا میخوایم درباره این حرف بزنیم. توان خروجی پاور، که با وات مشخص میشه، به ما میگه که پاور در تامین انرژی الکتریکی سیستم ما چقدر قدرت داره. هرچقدر کارت گرافیک و پردازنده پرمصرفتری داشته باشیم، باید پاور با توان بالاتری انتخاب کنیم. اگر استانداردهای ۸۰ پلاس پاور براتون سواله که چیه، بد نیست یک سری به مقالهی «۸۰PLUS چیه و چه تاثیری در پاور داره؟» بزنید.
پیدا کردن پاور با توان مناسب
برای اینکه پاور با توان مناسب برای سیستمتون انتخاب کنید، باید به سایت سازنده کارت گرافیکتون مراجعه کنید و ببینید که تو مشخصات فنی، حداقل چه پاوری درج شده. همچنین پشت جعبه کارت گرافیک ها هم معمولا مینویسن که حداقل پاور مورد نیاز چقدره. معمولا سازنده کارت گرافیک ها، با درج حداقل پاور در این قسمتها، محاسبهای رو بهصورت میانگین با پردازندههایی که عموما با همون مدل کارت گرافیک استفاده میشه انجام دادن و یه عدد امن برای توان پاور اعلام کردن.
پیشنهاد میشه که پاور پایینتر از چیزی که کمپانی پیشنهاد کرده تهیه نکنید. اگر ۱۰۰ وات پایین تر از پاور پیشنهادی انتخاب کردید، کارتون یکم ریسک داره، اگر ۲۰۰ وات پایینتر برداشتید، کارتون خطرناکه و اگر ۱۰۰ الی ۲۰۰ وات بالاتر بردارید، کار درستی انجام دادید. به این نکته هم توجه کنید که اگر پاورتون کارکردهاس، ممکنه افت توان پیدا کرده باشه چون پاورها بسته به میزان ساعات روشن بودن، میزان نوسانات برق، کیفیت ساخت و مصرف سیستم شما، سالانه افت توان دارن و این مقدار میتونه کم یا زیاد باشه. پس اگر پاورتون خیلی کارکردهاس، ۱۰۰ الی ۲۰۰ وات از عددی که روش زده کم کنید و همونقدر روش حساب باز کنید!
لیست حداقل پاور مورد نیاز
در این لیست برای اکثر کارت گرافیک های موجود در بازار ایران، حداقل پاور مورد نیاز رو معرفی کردیم.
حداقل توان پاور | مدل کارت گرافیک |
400W ~ | GTX1650 |
500W ~ | GTX1660/S/Ti – RX6500XT |
550W ~ | RTX 3050 – RX6600XT |
600W ~ | RTX 2060/S |
650W ~ | RTX 3060/Ti – RX6700XT |
750W ~ | RTX 3070/Ti – RX6800XT |
800W ~ | RTX 3080/Ti – RX6900XT |
850W ~ | RTX 3090/Ti |
600W ~ | RTX 4060/Ti |
750W ~ | RTX 4070/Ti |
800W ~ | RTX 4080 – RX 7900XT |
1000W ~ | RTX 4090 – RX 7900XTX |
کابل های برق
یه مورد مهم دیگه، کابلهای برقیه که وظیفه انتقال جریان الکتریکی رو از پاور به کارت گرافیک دارن، خصوصا در کارت گرافیک های سری ۴۰. کلا دردسری که در کابلهای برق میتونه سراغتون بیاد، داغ شدن، آب شدگی، اتصالی و آتشسوزی بر اثر کیفیت پایین کابل، یا اتصال نادرسته. بنابراین به نکاتی که اینجا نوشتم دقت زیادی کنید تا یه وقت خدایی نکرده دردسر نشه:
- از مبدل ۸ پین به ۱۶ پین استفاده نکنید، یه پاور مجهز به کابل PCIe 5 تهیه کنید.
- ترجیحا از کابلهای اسلیو استفاده نکنید.
- اصلا از کابلهای اسلیو با برندهای نامعتبر استفاده نکنید.
- درصورت استفاده از کابل اسلیو، باید جایگزین کابلهای اصلی بشن جای اینکه به طول کابلهای قبلی اضافه بشن. یعنی کابلهای اسلیو باید مخصوص پاورهای ماژولار طراحی شده باشن.
- از تبدیل های ۱ به ۲، ۱ به ۳، ۶ به ۸ و امثالهم اصلا استفاده نکنید.
- اگر کارت گرافیک چندین سوکت ۶ یا ۸ پین داره، به هرکدوم از طریق یک سیم جداگانه از پاور برق برسونید.
- در کارت گرافیک های سری ۴۰، دقت بسیار بسیار زیادی داشته باشید که سوکت کامل جا رفته باشه، وگرنه خطر آتشسوزی وجود داره.
- در کارت گرافیک های سری ۴۰، دقت بسیار بسیار زیادی داشته باشید که بعد از مدیریت کابل، سوکت همچنان سرجاش باشه. (خیلی وقتا اولش اوکیه و بعد از یه مدت خود به خود از جاش در میاد، خصوصا اگر تحت فشار باشه).
- از تحت فشار دادن، خم کردن به چپ یا راست، خم کردن زیادی به بالا و پایین سوکتهای 12VHPWR کارتهای سری ۴۰ جدا خودداری کنید.
- ترجیحا از پاورهای ATX 3.0 برای کارت گرافیک های سری ۴۰ استفاده کنید، چون نیاز به تبدیل ۳ به ۱ ندارن و مستقیما به کارت گرافیک وصل میشن.
- استفاده از پاورهای ATX 3.0 باعث میشه انعطاف کابل متصل شده به کارت گرافیک بیشتر بشه، برای کیسهایی که عرض کمی دارن و ممکنه کابل با درب برخورد بکنه، این راهحل خوبیه!
- فقط از کابلهای پاور خودتون استفاده کنید و از اتصال کابل پاور دیگهای، حتی از یک برند یکسان، به پاور خودتون اجتناب کنید.
- اگر ناچارا مجبور به عدم رعایت یک یا چند مورد از این لیست شدید، در روزهای اول و خصوصا موقع تست کارت گرافیک زیر فشار بالا، مداوم دمای سیمها و سوکتهارو چک کنید.
کیس مناسب (تهویه و قابلیت نصب)
کارت گرافیک اول باید تو کیس جا بشه! بعد اگر جا شد، کیس قابلیت تحمل وزن گرافیک رو داشته باشه! و بعد، تهویه مناسبی برای کارت فراهم کنه تا دما اوکی باشه. مورد دومی که گفتم یعنی تحمل وزن شاید براتون جدید و ناآشنا باشه، پس بیشتر توضیحش میدم. بین کیسهای موجود تو بازار ایران، برندهای زیادی هستن که از جنس خوبی برای ساخت کیسهاشون استفاده نمیکنن. متریال ضعیف و ورقهای نازک، میتونه از مثالهاش باشه. حالا اگر کیس استحکام بالایی نداشته باشه، موقع پیچ کردن کارت گرافیک به کیس، میزان خم شدن کارت گرافیک شما به سمت پایین یا به اصطاح “GPU SAG” شدیدتر میشه. در این شرایط استفاده از پایه نگهدارنده توصیه میشه، خصوصا اگر کارتهای سنگین مثل ۴۰۸۰ و ۴۰۹۰ میخواید رو سیستم بذارید. بهترین کار اینه که کارت گرافیک رو به صورت عمودی نصب کنید، که در «بررسی کیس Green Griffin G9» کامل توضیح دادیم.
تهویه نکتهایه که نمیشه به صورت کلی درباره اون نظر داد. به طور کلی، چیزی که درباره ۸۰% کیسها میشه گفت، اینه که بهتره کیس راه خوبی برای ورود و خروج هوا داشته باشه. کیسهای استاندارد ATX بهتره که جلوشون مش باشه که جلوی ورود هوا رو نگیره. همچنین در صورت نصب عمودی، کارت گرافیک باید فاصله مناسبی با شیشه کیس داشته باشه تا خفه نشه.
راه های تشخیص کارت گرافیک ماین شده
اول از همه میگم، تمام این موارد فقط میتونن به شما کمک کنن تا متوجه بشید یک کارت قبلا ماین شده یانه، شاید با این روشها تا ۹۰ درصد بتونید کارتهای ماین شده رو تشخیص بدید، اما بدونید همیشه یه راه فراری از هرچیزی هست، اینکه ۴ تا روشه که همه میدونیم :)) پس با دونستن این موضوع، بریم اولین مورد رو چک کنیم.
۱. بررسی ظاهری
در ابتدا باید کارت گرافیک رو بصورت فیزیکی چک کنید. هرگونه آثار تعمیر، بازشدگی و علائم روی پیچها، آثار لحیمکاری روی برد کارت گرافیک و… رو باید چک کنید. یکی از مهمترین نکات، تغییر رنگ PCB کارت گرافیکه که از اثرات لحیم شدگیه.
باز شدن کارت گرافیک صرفا به معنای ماین شدن اون نیست. پدهای حرارتی و خمیر حرارتی پس از مدتی خاصیت خودشون رو از دست میدن و باید تعویض بشن. این پروسه آسیبی به کارت گرافیک و اجزای اون نمیزنه. بهتره این رو از خود فروشنده بپرسید. گاهی فروشندگان که کارشون فروش کارت دست دومه برای راحت کردن خیال مشتری این کار رو بدون پرسش انجام میدن.
۲. عملکرد حافظه VRAM
از اونجایی که ماین خیلی زیاد! به حافظه رم کارت گرافیک فشار میاره، عمدتا بردها از ناحیه VRAM دچار ایراد میشن، بعدش هم VRM. اگر VRM نمیدونید چیه بد نیست یه سری به مقالهی «ولتاژ رگولاتور ماژول (VRM) چیست؟» بزنید. پس موقع تست گرفتن از کارت گرافیک، به تستهایی که VRAM کارت گرافیک رو تحت فشار میذارن توجه ویژهای داشته باشید! و البته بهترین تست برای VRAM نه سوپرپوزیشنه، نه 3DMark و نه Furmark، بلکه بازیها هستن!
البته اگه به ابزارهای تعمیرات دسترسی داشته باشید، ممکنه بتونید تست مموری رو از طریق لینوکس اجرا کنید. بنچمارک Valley هم برای تست VRAM مناسبه و اگه مشکلی از حافظه باشه با ارورهای مختلفی روبرو خواهید شد.
۳. دما
دمای کارت گرافیک میتونه زنگ خطر خوبی باشه. نمیشه به طور کلی یه دما رو اعلام کرد و انتظار داشت که تمام کارتها زیر اون دما فعالیت کنن، چون هر سازندهای رفتار متفاوتی داره. چیزی که میشه بهش اعتماد کرد، تفاوت دمای پردازنده گرافیکی و دمای هات اسپاته.
برای اینکه به خوبی دما رو ببینید، HWinfo یا GPU-Z رو باز کنید و بعد کنارش furmark رو اجرا کنید. بذارید چند دقیقه بگذره و دما رو چک کنید. فاصله بین GPU Temperature و GPU Hotspot Temperatue بهتره که زیر ۱۰ درجه باشه، اما برخی مدلها تا ۱۵ درجه هم ممکنه تفاوت داشته باشن. هات اسپات داغترین نقطه روی سطح پردازنده گرافیکیه و همیشه دمای اون مقداری بالاتره.
نکته بعدی دمای حافظه کارت گرافیک یا VRAM اونه. دمای VRAM هم کلا به قاعده خاصی بند نیست، اما یه شرایطی میشه براش چید. نمیشه انتظار داشت VRAM خیلی خنک کار کنه، چون در نهایت داره با یه خنک کننده واحد خنک میشه. دمای VRAM باید چیزی در حدود یا نهایتا مقداری بالاتر از دمای هات اسپات باشه. اگه بالای ۱۰۰ درجه بود که باید حتما پدها رو عوض کنید، اما اگه در همین رنجی که گفتیم بود، مشکلی نیست.
اگه دمای VRAM خیلی بالا میره و خاموش نمیشه یعنی تنها مشکل همون دماست و مشکل خاص دیگهای وجود نداره. این روی کارتهای سری ۳۰ انویدیا خیلی دیده میشه، خصوصا روی RTX 3090 که روی هر دو طرف کارت چیپ حافظه وجود داره.
سرعت فن هم خیلی مهمه. شایعترین مشکلی که برای کارت گرافیکهای مختلف به وجود میاد، خرابی فنه. اگه دیدید فن وقتی سرعتش بالا میره صداش تغییر میکنه یا با چرخیدن مشکل خاصی داره، تکونهای عجیب داره یا مشکلات این چنینی، اون فن مشکل داره. تعویض فن کارت گرافیکهای امروزی کار سختی نیست و بدون باز کردن کارت گرافیک انجام میشه.
۴. گارانتی!
عمده کارتهای ماین شده، کارتهای با گارانتی (خصوصا گارانتی اصلی) نیستن. یعنی افرادی که به سراغ جمع کردن ریگهای ماینینگ رفتن، ریگهاشون رو با کارتهای ماین شده جمع نکردن. چرا؟ چون اولا گارانتیها به ماینرها خدمات نمیدن، و دوما هزینهشون در تعداد بالا کلی تغییر میکرد. مثلا توی ۱۰۰ تا کارت گرافیک، ۲۰ تا کارت گرافیک تفاوت خرید کل اونها بدون گارانتی و با گارانتی میشد. پس اگر جناب ماینر حتی بدشانسی بیاره و از اون ۱۰۰ تا کارت بدون گارانتی که خریده، ۵ تاش هم خراب از آب در بیاد، باز ۱۵ تا از با گارانتی جلوتره!
بنابراین اگر موقع خرید کارت گرافیک دست دوم میبینید که کارت کلا از اول بدون گارانتی بوده (یه مورد خیلی رایج، برچسب چینی زرد رنگی هست که روی کارتهای MSI میخوره و شماره دفتر چین MSI روشه)، میتونه نشون از این باشه که کارت قبلا ماین شده. نه لزوما ولی احتمالش هست.
اینم در نظر داشته باشید که صرف ماین شدن همیشه به معنای خرابی کارت نیست. به خاطر هزینه برق، برخی از ماینرهای کارتها رو آندرولت میکنن که باعث میشه فشار کمتری به VRM کارت بیاد و در نتیجه احتمال به مشکل خوردن اون کمتره.
۵. فروشنده!
اعتبار، قدمت و رضایت مشتری فروشنده، اگر از فروشگاه خرید میکنید خیلی مهمه، اگر از فرد ناشناس تو سایتهای آگهی مثل دیوار خرید میکنید، خیلی حواستون رو جمع کنید! سراغ آگهیهایی برید که کارت روی سیستم گیمینگ بوده و مشخص باشه کارت در چه شرایطی کارت استفاده شده.
۶. تست کارت گرافیک
خب همه میدونیم که باید کارت رو تست کنیم، ولی چطوری؟ در تیترهای بعدی به آموزش تست کارت گرافیک پرداختیم.
تست سلامت کارت گرافیک
همونطور که بالاتر اشاره کردم، یکی از بهترین روشهای تست کارت گرافیک های ماین شده، بازیها هستن. اگر از افراد با تجربه در این حوزه سوال کنید، بهتون میگن که خیلی وقتها شده کارت گرافیک تو همه تست و بنچمارکها خوب عمل کرده، اما تو بازی کرش میکرده مداوم و ایراداتش تو بازی مشخص شده. اینجا هم بهتون میگم، تو لیست ابزارهای تستتون حتما دو-سه تا بازی خوب داشته باشید. حالا بریم سراغ نرمافزارهای بنچمارک.
Unigine SuperPosition
نرمافزار SuperPosition یکی از محبوبترین ابزارهای بنچمارکه که در بسیاری از فروشگاههای داخل ایران هم استفاده میشه و در مراحل کنترل کیفیت یا همون QC سیستمها، یک مرحله، تست سوپرپوزیشنه. علت محبوبیتش حجم پایین، سهولت استفاده و همچنین پایداری تسته.
«دانلود نرم افزار SuperPosition»
در این بنچمارک میتونید تست 1080p Extreme رو انتخاب کنید و بذارید کارشو انجام بده، در نهایت به شما یه امتیاز میده که میتونید عددش رو با کارتهای مشابه کارت خودتون مقایسه کنید. چطوری؟ نیاز نیست جایی برید :)) اعداد حدودیش رو اینجا براتون ثبت کردم و تو لیست زیر میتونید کارت گرافیک خودتون رو پیدا کنید. اما دوتا نکته، اول اینکه اگر کارت گرافیکتون تو این لیست نبود میتونید با سرچ کردن داخل گوگل یا یوتوب یا مراجعه به سایت خود این نرم افزار، بنچمارکهارو ببینید. دومین نکته اینه که ممکنه امتیازی که شما میگیرید، حدود ۵ الی ۱۰ درصد کمتر یا بیشتر از عدد اعلامی ما باشه، اما اگر خیلی کمتر بود، بدونید یه ایرادی هست!
لیست امتیازهای تقریبی کارت گرافیک ها
SuperPosition 1080P EXTREME Score | مدل کارت گرافیک |
---|---|
1000 ~ | GTX 1050 |
۲۰۰۰ ~ | GTX 1650 |
۲۲۰۰ ~ | GTX 1650 Super |
۲۴۰۰ ~ | RX 570 4GB/8GB |
۲۶۰۰ ~ | RX 580 8GB |
۲۸۰۰ ~ | RX 590 8GB |
۲۸۰۰ ~ | RX 6500 XT |
۳۰۰۰ ~ | GTX 1660 |
۳۲۰۰ ~ | GTX 1660 Super |
۳۴۰۰ ~ | GTX 1660 Ti |
۳۵۰۰ ~ | GTX 1070 |
۳۶۰۰ ~ | RTX 3050 |
۳۷۰۰ ~ | GTX 1070 TI |
۴۰۰۰ ~ | RX 5600 XT |
۴۲۰۰ ~ | GTX 1080 |
۴۳۰۰ ~ | RTX 2060 6GB |
۴۵۰۰ ~ | RX 6600 |
۵۰۰۰ ~ | RTX 3060 |
۵۰۰۰ ~ | RX 5700 XT |
۵۲۰۰ ~ | RTX 2060 SUPER |
۵۳۰۰ ~ | GTX 1080 TI 11GB |
۵۶۰۰ ~ | RX 6600 XT |
۵۸۰۰ ~ | RTX 4060 |
۶۳۰۰ ~ | RTX 2070 SUPER |
۷۰۰۰ ~ | RX 6700 XT |
۶۹۰۰ ~ | RTX 3060 Ti |
۷۰۰۰ ~ | RTX 2080 SUPER |
۷۵۰۰ ~ | RTX 4060 Ti |
۸۴۰۰ ~ | RX 6800 |
۸۵۰۰ ~ | RX 7700XT |
۸۶۰۰ ~ | RTX 3070 |
۸۶۰۰ ~ | RTX 2080 TI |
۹۲۰۰ ~ | RTX 3070 Ti |
۹۸۰۰ ~ | RTX 4070 |
۱۰۰۰۰ ~ | RX 6800 XT |
۱۰۲۰۰ ~ | RX 7800 XT |
۱۰۸۰۰ ~ | RX 6900 XT |
۱۱۰۰۰ ~ | RTX 3080 |
۱۱۵۰۰ ~ | RTX 4070 Super |
۱۲۰۰۰ ~ | RTX 3080 Ti |
۱۲۴۰۰ ~ | RTX 4070 Ti |
۱۲۵۰۰ ~ | RTX 3090 |
۱۳۰۰۰ ~ | RTX 4070 Ti Super |
۱۴۰۰۰ ~ | RTX 3090 Ti |
۱۴۵۰۰ ~ | RX 7900 XT |
۱۶۷۰۰ ~ | RX 7900 XTX |
۱۶۸۰۰ ~ | RTX 4080 |
۲۱۷۰۰ ~ | RTX 4090 |
Furmark
نرم افزار Furmark یک نرم افزار بنچمارکینگ نیست، بلکه یک نرمافزار استرس تسته و یه لوپ بینهایت داره و تا نبندینش ادامه پیدا میکنه. با اجرا کردن تست Furmark روی رزولوشن مانیتور خودتون و مدت زمان حدود ۱۰ الی ۲۰ دقیقه، میتونید از پایداری عملکرد و دمای کارت گرافیک مطمئن بشید. بصورت کلی دما نباید بالای ۸۵ درجه بره. خصوصا اگر کارت گرافیک خنککننده بزرگ و ۳ فن داره، مثل کارتهای سری سوپریم یا ROG باید دما زیر ۶۵-۷۰ باشه!
HWinfo
وقتی دارید تستهای مختلف از کارت گرافیک میگیرید، مثل Furmark، نیاز به یک نرمافزار دقیق و کاردرست دارید تا همزمان با تست، عملکرد کارت گرافیک رو زیر نظر بگیرید. اینکه چند وات داره مصرف میکنه، ولتاژهاش به چه صورت هستن، دما چقدره و…
نرم افزار HWinfo یکی از بهترین و دقیقترین نرمافزارهای این کاره و تقریبا تمام متخصصین این حوزه از این نرمافزار استفاده میکنن و مورد اعتماد اورکلاکرهای بزرگ دنیاست.
برای استفاده از این نرمافزار، اول از لینک ارائه شده دانلود و نصبش کنید. بعد از اجرا، چندین پنجره براتون باز میشه، عقبیترین پنجره و بزرگ ترینش، چندین گزینه توی نوار ابزارش داره که یدونش با نام Sensors هستش. با کلیک روی سنسورز، صفحه سنسورهای کامپیوتر براتون باز میشه. موقع باز کردن این صفحه، ممکنه یک Alert براتون بیاد با عنوان اینکه میخوای این سنسورهارو غیرفعال کنی؟ که شما با گزینه Continue این کارو انجام میدید. حالا دقیقا چکار کردیم؟ گفتش که یه سری سنسورها تو بخش مادربرد و VRM هستن که باعث ایجاد تاخیر و عدم پایداری میشه و اگر میخواید بنچمارک بگیرید بهتره که این سنسورها خاموش باشن. فقط زمانی که خواستید صرفا دمای قطعات داخل اون بخش رو چک کنید روشنش کنید و بعد غیرفعالش کنید.
مانیتورینگ کارت گرافیک
مانیتورینگ یا نظارت بر قطعات کامپیوتر، خصوصا کارت گرافیک، ابزارهای متنوعی داره. یکی از بهترین ابزارهایی که اکثر کاربرها ازش استفاده میکنن، نرمافزار MSI AfterBurnerئه که میتونید از لینک زیر اونو دانلود کنید:
«دانلود نرم افزار MSI AfterBurner»
آموزش مانیتورینگ با MSI AfterBurner
به عنوان آخرین بخش از این مقاله، میخوام مانیتورینگ با MSI افتربرنر رو آموزش بدم. درنهایت اگر به نظرتون لازم بود بخشهای دیگهای به این مقاله اضافه بشه تا کامل تر بشه، تو کامنتها برامون بنویسید حتما.
برای فعالسازی مانیتورینگ این نرمافزار، در حالتی که بیاد مشخصات قطعات شما، مثل درصد درگیری کارت گرافیک، پردازنده، رم و … همراه با دماهاشون رو گوشه کنار تصویر موقع اجرای بازیها بزنه، باید این مراحل رو طی کنید:
- با کلیک روی علامت چرخدنده، وارد ستینگ (تنظیمات) نرمافزار بشید.
- از بالای صفحه، وارد تب “Monitoring” بشید.
- در صفحه باز شده، قسمت اول برای تنظیم سرعت رفرش اطلاعاته و عددش برحسب میلی ثانیهاس. مثلا اگر ۱۰۰۰ میلیثانیه (معادل ۱ ثانیه) بزنید، هر ۱ ثانیه یک بار اطلاعات مثل دما و … رو رفرش میکنه.
- قسمت دوم، مربوط به مشخصاتی هست که قصد مانیتور کردنشون رو دارید.
- با کلیک روی هرکدوم از گزینههای مربوط به مانیتورینگ، مثل “GPU temperature”، در قسمت سوم یک تیک براتون غیر فعاله با عنوان “Show in On-Screen Display” که با فعال کردنش، نمایش دادن اون مشخصه رو روی صفحه تایید میکنید. تیک هرکدوم از موارد قسمت دوم رو فعال کنید، موقع اجرا بازیها به نمایش در میاد.
- گزینه “GPU temperature” مربوط به دمای کارت گرافیک و “GPU usage” مربوط به درصد درگیری کارت گرافیکه.
- در قسمت دوم مشخصههای زیادی هستن که اگر اطلاعات فنی خوبی داشته باشید با فعال کردنشون میتونید مانیتورینگ دقیقتری داشته باشید.
- در بالای صفحه، کنار تب مانیتورینگ، یک تب دیگه وجود داره با نام “On-Screen Display” که داخلش میتونید شرتکات فعالسازی و غیرفعال سازی مانیتورینگ رو تعریف کنید.
- با ورود به تب “On-Screen Display” و تعریف یک کلید برای گزینه “Toggle On-Screen Display”، میتونید یکی از کلیدهای کیبوردتون رو برای خاموش و روشن کردن قابلیت مانیتورینگ استفاده کنید.
به پایان رسید این راهنما، حکایت همچنان باقیست :)))
اگر برای خرید/ارتقای کامپیوتر و قطعاتش نیاز به مشاوره و کمک بنچفا دارید، یه سر به صفحه «مشاوره حرفهای خرید قطعات کامپیوتر با بنچفا» بزنید
هرموردی به نظرتون رسید که جاش توی این راهنما خالیه، حتما برامون بفرستید. نظرتون هم برامون خیلی مهمه :)
عالی بود لذت بردم. بالاخره یک راهنمای تخصصی و باعشق دیدیم.
🙂💜
سلام من یک کارت گرافیک vega 64 پیدا کردم با قیمت بسیار ارزون در حد rx 580 هست قیمتش بعد دماش تا ۹۰ درجه هم میرسه توی ۹۸ درصد لود
بنظرتون سالمه و اصلا ارزش خرید داره؟
در ۹۸ درصد لود برای این کارت خیلی دماش عجیب نیست اما به طو.ر کلی اگه یکم بیشتر هزینه کنید میتونید انتخاب خیلی خیلی بهتری داشته باشید.
ممنون میشم همه نوع کارت گرافیکی که میتونم بخرم تا سقف ۴ تومن رو بهم بگید
در ضمن این وگا ۶۴ باهاش ماین نشده؟ چون قیمتش عجیبه
سلام ببخشید من می خوام کارت گرافیک RX5808گیگ بگیرم خوب هست یا نه
اگر سالم باشه خوبه نسبتا
سلام من گرافیک 6900xt با i5 1400f خریداری کردم توی مقاله که دیدم حداکثر باید ۶۹۰۰ میبود
میخواستم بدونم آیا مشکل ایجاد میکنه این قطعه هایی که گرفتم ؟
سلام عزیزم نه مشکلی ایجاد نمیکنه، مصرف پردازنده رو موقع بازی کردن چک کنید اگر بالای ۸۰درصد نره اوکیه.
خیلی خیلی ممنونیم از شما و زحمتی که در این راه میکشین
اطلاعات بسیار خوب و نسبتا جامعی بود
تشکر از شما
💙🙏🌹
قربان شما، خوشحالیم که مفید واقع میشه 💜🌹
سلام نظرتون دربارهی گرافیک سافایر نایترو پلاس 5700xt چیه؟ خوبه یا بد؟
خودم
سلام خسته نباشید من یکدونه پاور ترمالتیک ۷۵۰ وات گلد دارم
و میخوام rx6800xt یا 6900xt بندازم
مشکل برام پیش میاد درسته؟
سلام مهدیار عزیز.
بهطور کلی مشکلی پیش نمیاد. هرچند برای 6900XT پیشنهاد میشه پاور ۸۵۰ وات باشه.
سلام
اگه فن های کارت گرافیک دوتا باشه بهتره که دما کتر از چه عددی باشه؟
مثل مهدیاری و شعرامو دوست داری با این که پره غلط دیکه ست…….
😂💜
نوشتی furmark فقط استرسه!
از قدیم من با این برنامه بنچمارک میگیرم بهترین نرم افزاره بنچمارک گیریه:|
بنچمارک داره اما مرسوم نیست و تو هیچ بررسیای استفاده نمیشه.
بهترین نرم افزار بنچمارک گیری هم 3Dmark هستش و Furmark توسط هیچ رسانه معتبری در دنیا و همچنین وبسایت ما استفاده نمیشه.
چرا ۵۷۰۰ xt ک توی لیست امتیازا نیست :))
اضافه شد 😎
اقا برا من RX570 هست و عدد ۷۳۶۱ بهم داد!!
این الان یعنی چی ؟
درود. احتمالا روی تنظیمات 1080p extreme تست نگرفتید.
سلام من تست گرفتم کارت گرافیک ۳۰۸۰ امتیاز نهایی۱۰۶۳۲ داد به من موقع خرید تست استرس و گرفتم دمای نهایی ۷۹ درجه بود الان هم تست کردم با نرم افزار Unigine Superposition دمای اخرش ۷۹ درجه بود
مشخصات سیستم cpu 12400
ram 16 3200
gpu 3080 palit 3fan
psu 700 green
سلام وهاب جان وقت شما به خیر باشه، با توجه به لیست، امتیاز این کارت باید حدود ۱۱ هزار باشه، اگر اون تلورانس ۱۰ درصدری رو در نظر بگیریم، کارت شما باید بین ۹۹۰۰ تا ۱۲۱۰۰ امتیاز بده و با توجه به اینکه نسبت به میانگین کلا ۴۰۰ تا کمتره، امتیاز خوبی محسوب میشه و نیازی به نگرانی نداره.
در خصوص دمای کارت، پلیت به نسبت خنک کننده ضعیف تری داره و دمای حدود ۸۰ درجه براش عادیه تقریبا.
dadash bra man RX 570 8GIG hast 2215 shod be nazaret moshkeli nadare
سلام. امتیاز سوپرپوزیشن کارت شما باید ۵,۳۶۵ باشه. اسکوری که به دست آوردید خیلی از چیزی که باید باشه پایینتره.
لطفا چیزی رو که بلد نیستی الکی نیا ریپلای نزن برا rx580 گفته ۲۶۰۰ چطور برا rx570 باید ۵۳۶۵ باشه
با سلام، خانم عیسیپور عضو تیم بنچفا هستن و امتیازی که بهتون اعلام کردن برای 1080P High هستش چون داخل دیتابیس امتیاز سوپرپوزیشن این کارت فقط با حالت High تست گرفتنش که بهشون خیلی فشار نیاد، اما برای حالت اکستریم هم الان براتون محاسبه کردم امتیاز حدودیش رو، تقریبا ۲۴۰۰ تا باید باشه که اگر همون بازه ۱۰ درصدی رو بگیریم، کارت شما امتیاز خوبی داده. با توجه به این نکته که ۲۴۰۰ برای کارت نو هستش.
سلام دوست عزیز ممنون از پاسخ گویی واضح و مفیدتون واقعا سایتتون خیلی خوبه امیدوارم همیشه برقرار باشید 🌹🌹
سلام
ببخشید من یه کارت rtx 3090 gaming x trio گرفتم داخل فیورمارک فرکانس کاری کارت از فرکانس بیسش۲۰۰ تا کمتره ولی خب فریم و دماش اوکی هستن و تو بازی ها هم به بنچمارک هایی که دیدم نزدیکه یا بالاتر هست به نظرتون کارت رو مرجوع کنم؟
سلام وقتتون به خیر.
کور کلاک کارت روی چه عددی هستش؟
امتیاز سوپرپوزیشن در حالت 1080P اکستریم چه عددیه؟
سلام
الان rtx3080 استوک رو ۱۵ تومن قیمت زده به نظرتون احتمال ماین شده بودن این کارت چقدره یا اصلا ارزش خرید داره چون قیمتش نسبت به آکبند خیلی کمتر از نصفه و من یکم میترسم سراین موضوع
سلام و روزبخیر
به احتمال ۹۰ درصد ماین شدهست. ولی باید ازش تست بگیرید. هم دما و هم عملکرد. اگه مشکلی نداشته باشه میتونید استفاده کنید. معمولا کارتهای ماین شده به دلیل اینکه مدت طولانی تحت فشار بودن افت عملکرد دارن. اما به هرحال اون کارت مورد نظر باید تست بشه.
سلام
امتیاز
2060 super چند باید باشه؟
سلام امیرحسین عزیز.
5000 تا ۵۶۰۰ برای مدلها و برندهای مختلف این کارت ثبت شده.
یکی به من کارت گرافیک برای دیپ لرنینگ پیشنهاد بده
برای جلوگیری از اشتباه در انتخاب قطعات، لطفا از مشاوره خرید بنچفا استفاده کنید
عالی بود اطاعات و توضیحات کارت های ۷۷۰۰ و ۷۸۰۰ رو اضافه نمیکنید؟
به زودی اضافه میشه 👌
اضافه شد 💜
سلام من میخواستم کارت گرافیک دست دوم بگیرم که fps خوبی توی گیم ها بده و میخوام قیمتش بین ۱۰ تا ۹ میلیون باشه چه کارت گرافیکی پیشنهاد میدی
سلام، میتونید سراغ ۳۰۶۰ برید
آقا من برای گرافیک rx 570 4gb msi بخاطر کمبود بودجه پاور ۴۲۰ w دیپ کول انداختم.چقد احتمال آسیب رسیدنش هس؟
احتمالش زیاد نیست، محدوده پیشنهادی پاور برای این کارت ۴۵۰ الی ۵۵۰ هستش.
البته که آسیب نمیرسه، اگر پاور برق کافی رو نتونه به کارت برسونه کارت هم نمیتونه نهایت قدرتش رو به نمایش بذاره.
سلام
gtx 1080 با i3 9100 باید رو چه عددی باشه
امتیاز این کارت اضافه شد به مقاله
برا من ۱۷۵۰۰ اومد با مشخصات
ryzen 5 3600x
rx 5700xt
ram 16
یعنی مشکل داره که اینقدر زیاد اومده؟
نتیجش ۲۰۰ تا بیشتر از مشخصات سیستم پایینی تو سایت خودشون اومده
Intel 12th Gen Core i7-12700KF
ASUS GeForce RTX 4080 (AD103)
…………………………………………….
Intel 11th Gen Core i9-11900K
ASUS Radeon RX 7900 XT/7900 XTX (Navi 31)
روی 1080P medium تست گرفتید احتمالا، روی Extreme باید باشه.
سلام یه بررسی خوب کامل و عالی بود
من میخوام 6800xt یا 3070ti دسته دو بگیرم ولی میترسم مشکل دار دربیاد.
شما جایی رو میشه معرفی کنیم که معتمد باشه؟
سلام خسته نباشید , اگر برای 12100f , گرافیک ۳۰۶۰ نصب کنیم درصد باتلنک خیلی زیاد میشه ؟ مشکلی نداره اسفاده ازش ؟
یک سوال دیگه تو سایت های خود کارت گرفیک PCB Form رو atx گذاشتن میخواستم بدونم یعنی چه ؟
سلام سلامت باشید.
12100 و ۳۰۶۰ یکم باتلنک دارن ولی مشکلی نداره میتونید استفاده کنید. خصوصا اگر رزولوشن بیاد روی 2K فشار بیشتر میره روی گرافیک و پردازنده خلوت تر میشه.
اون مورد PCB Form هم مهم نیست و نکته خاصی نداره.
خیلی ممنون از پاسختون
سلام اقا مهدیار گل یه کیس نسل ۶ دارم میخوام ارتقا بدم قبلا کارت گرافیک msi gaming trio z 3070 گرفتم.برای پردازنده بین 11600k و 12400f با توجه به راهنماییهاتون من 12400f رو انتخاب کردم برای کاربرد گیم.برای این پردازنده چه مادر بردی از چه برند و مدلی رو با توجه به کاربرد گیم و قیمت مناسب پیشنهاد میدین?رم چه برند و باسی رو پیشنهاد میدین؟خنک کننده ایر کولر و واتر کولر چی?و ایا پاور ۵۸۰ وات برا این سیستم جواب میده؟(با توجه به اینکه پردازنده الانم 6700k هست که پرمصرفه و این پاور روش مشکلی نداشت)
سلام عزیزم، یه asus prime b660ma wifi ddr4 بردارید، یه کولر ag400 یا ag500، رم هم کورسیر یا جی اسکیل هردو اوکین.
پاور هم اگر اون جواب میداده اوکیه.
مادربرد سری bتوی گیم کارایی سری z رو دارن با توجه به قیمت ۸۱۰۰ مادربرد prime z690-P? و اینکه رم با باس چند بردارم؟
واتر کولر لازم نیست اگر مثلا در اینده بخوام پردازنده رو به 12600k ارتقا بدم؟ مثلا دیپ کول ۱۲۰ تک فن یا ۲۴۰ دو فن؟
سلام لطفا امتیاز ۲۰۶۰ super هم بزارید ممنونم
امتیاز ۲۰۶۰ super من شد ۴۹۵۰ تا ۴۹۹۰ خوبه یا نه؟
سلام بله خوبه
خیلی خوب میشد تهران بودم، کارتو میاوردم پیش شما که شما برام تست بگیرید
سلام وقت بخیر برای i51400f کدوم کارت پیشنهاد میدید. 2060s استوک ۷ میلیون از فروشگاه محل زندگی که تست هم میگیره و معتبره فروشگاهش یا نو 1660s با قیمت ۱۱تا۱۲ میلیون؟
مشخصات سیستمی که بهم پیشنهاد داده:
asus b660m-a wifi
i5 12400f
fater 520
cooler master 750w gold
corsair lpz 3200 32gb 2x
fan cooler master t200
ssd 500 gb nvme
hdd toshiba 4t
پاور، هارد و گرافیک استوک
قیمت کل ۳۷ میلیون ۵۰۰
نظرتون چیه ؟
من ۲۰۶۰ سوپر پلیت دسته دو گرفتم . ۳ ۴ ماه پیش ۸ تومن. دماش بالاتره بقیس ولی خوبه . امتیاز ۵۱۳۱ داد تو سوپر پوزیشن دمای مکس ۷۴ دسته دو اگر ازش همین تست بگیرن و وارد باشی که ماین شده نباشه یا پیچ پلمپ باشه خوبه. البته از نظر ادمین ها و بچه های بنچفا هم استفاده کن بهتره.
سلام خسته نباشید ممنون از مطالب مفیدتون
من تازه یک کیس خریدم cpu corei5 13400 که وقتی میزارم رو استرس تست دماش میپره رو ۱۰۰
چه اشکالایی ممکنه باشه
سلام نوید عزیز. دلایل زیادی میتونه داشته باشه. یکیش کولر و خمیر حرارتی میتونه باشه. از چه نرمافزاری برای تست استفاده کردید و خنککنندهتون مدلش چیه؟
سلام خسته نباشید . من یه کارت asus tuf 4070 12GB oc edition آکبند خریدم و وقتی تست superposition رو انجام میدم امتیاز منو ۸۸۷۰ میده که خیلی پایینه . دما هم ۶۸ درجه هست تو furmark . ایا کارت من مشکل داره ؟؟؟؟؟؟؟؟؟
باسلام
یه کارت گرافیک ۳۰۸۰ ROG ASUS دارم که توی تست دماش به ۸۱ درجه رسید خمیر سیلیکون هالنزایP15 استفاده کردم و کیس هم GT-301 هست همچنین با خمیر ترمال گریزلی کراینات هم تست کردم دما ۸۲ بود دلیلش کوچیک بودن کیس هست یا مشکل جای دیگه ای هست؟
سلام امیر عزیز. در چه حالتی دقیقا دما به ۸۱ میرسه؟؟ توی تست فقط؟
سلام
در بازی ها در حالت اولترا هم به دما ۸۰-۸۲ میرسه در حالت استفاده ۱۰۰ درصدی از کارت گرافیک
در تست های دیگر مثل فور مارک و تیری دی مارک هم دما کارت بر روی ۸۰ نشان میدهد
سلام
کارت گرافیک ۳۰۸۰ راگ ایسوس توی تست دما ۸۱ رو نشون میده خمیر حرارتی هم هالنزای HY-P15 هست داخل کیس GT-301 قبلا از خمیر حرارتی ترمال گریزلی کراینات استفاده کردم اما دما به ۸۲ میرسید.
حالا مشکل چیه که دما اینقدر بالا هست آیا مشکل از فضای کیس هست یا مشکل از خمیر حرارتی یامشکل از خود کارت گرافیک ؟
سلام وقتتون بخیر
من گرافیکم asus dual 3060 عه و پردازنده i3 12100
و البته پاور گرین ged 600 عه
توی تست superposition باید حدود ۵۰۰۰ میداد ولی ۴۸۸۰ داده
اختلاف با چیزی ک باید مثلا ۲۰،۳۰ تا باشه خیلی بیشتره(۱۲۰ تا اختلافه)
ب نظرتون کارتم سالمه؟؟؟(و البته شاید تا حالا ۱۰۰ ساعت گیم نگرفته باشم ازش)
و ی نکته دیگه تو مدل کارتم بعد تست زده lite hash rate
این برای چیه؟؟
قبلا ماین کردن باهاش؟
سلام امیرعلی عزیز
نه با ۱۲تا هم میشه گفت ایرادی وجود نداره و میتونه خطای تست باشه. و بهطور کلی این میانگینه و مدل به مدل باهم فرق دارن.
lite hash rate هم روی کارت به این معنیه که برای ماین کردن سرعتش کاهش داده شده. (از طرف کارخونه)
ممنون از پاسختون اما ۱۲۰ تا اختلافه
12 تا نیست😃
با این اختلاف بازم میشه گفت ک کارت سالمه؟
کیومرث.. خب صفرش جا مونده :/
بعدشم اون اختلاف برا اینه که یکی ۵ تومن بیشتر از تو پول داده رفته سری ROG خریده و کولینگ خفن بسته.
ولی نتیجه تست اون هم توی میانگین حساب کردن.
سلام
برای کارت گرافیک ۳۰۷۰ ریزالت ۸۷۵۰ خوبه ؟رو حالت ۱۰۸۰ extreme
سلام ببخشید من کارت گرافیکم ۲۰۶۰ سوپر هست امتیازش هم شد ۵۰۷۳ و دماش ۷۷ درجه رسید اما اف پی اس پایین بود یعنی بالاترینش یا همون مکس ۴۸.۷۱و min هم ۲۹.۴۱ بود آیا خوبه یا نه 🙏
سلام کارت گرافیک ۱۶۶۰ super msi تک فن
با cpu i5 12400 عملکردشون چطوره ؟
دماش مناسبه ؟
و استکوس توی چ بازه قیمتی به فروش میرسه؟
از نظر هماهنگی مشکلی نداره. برای خرید استوک هم قیمتهای متفاوتی تو بازار وجود داره با توجه به اینکه کارتها اکثرا ماین شده هستن و عملکرد روز اول رو ندارن برای هر مدل ممکنه متفاوت باشه.
سلام ببخشید کارت گرافیک من 1660TI وسی پی یو I5 11400 هست امتیازی که داد ۱۱۸۳۶ هست این منطقیه؟؟؟؟؟
سلام سینای عزیز. این امتیاز برای کارت گرافیک 1660ti همونطور که توی جدول مشخصه، خیلی پایینه. دما تا چقدر بالا میره؟
سلام همونطور که تو لیست (حداکثر گرافیکی که میشه برای یک سیپیو گذاشت) دیدم نوشته شده rx6800xt با i5 12400 مشکلی تو گلوگاه نداره اما سوال من اینکه که آیا تو رزولیشن full hd و 2kهم مشکلی ندارن این دو باهم
سلام حسین عزیز. از طریق این محاسبهگر میتونید بررسی کنید.
https://benchfa.com/bottleneck-calculator/
عالی بود خیلی ممنون فک نمیکردم همچین سایتی داشته باشیم تو ایران با این جزییات
سلام مشخصات کیس من i5 4590 و rx 580 و 8GB ram DDR3 و پاور ۳۸۰وات هست
وسط تست کامپیوتر هنگ میکنه
FPS هم حدود ۲۰ هست با تنظیمات ۱۰۸۰p EXTREME
تو حالت low ۷۲۰p امتحان کردم ۱۵۰ FPS داد ولی بازم هنگ کرد وسط تست مشکل از چیه؟
سلام وقتتون بخیر. نمیشه اینطوری نظر دقیقی درباره مشکلات فنی داد، باید تک تک قطعات تست بشن تا مشخص بشه مشکل دقیقا چیه. اگه بلو اسکرین ویندوز میده، میتونید کد ارور رو گوگل کنید تا ببینید مشکل از چیه.
الان تست گرفتم شد
۲۱۹۱ رو تو حالت ۱۰۸۰ extreme داد
بنظر خودتون چرا اینقدر کمه امتیاز ؟
سلام. من یک کارت ۳۰۷۰ tuf gaming oc رو به صورت کارکرده خریداری کردم. توی لود ۱۰۰ درصد دماش به ۸۴ درجه میرسه. به نظرتون کارت مشکلی داره؟
سلام روزتون بخیر. بله قاعدتا نباید به این دما برسه اصلا. ۸۴ خیلی زیاده
سلام خسته نباشید من کارت گرافیک 3060ti توی بنچمارک SuperPosition امتیاز ۷۱۰۰ تا ۷۲۰۰ میده که از امتیازی که شما گفتید بیشتره و دماش هم تو همون گیم SuperPositon تا ۸۵ درجه میرسه خوبه یا نه؟
سلام و خسته نباشید.
کارت گرافیک asus rog 4070ti oc با گارانتی اصلی خریدم برای کارهای گرافیکی از جمله موشن گرافیک و هوش مصنوعی و … متاسفانه هنگام رندر پروژه و یا تولید تصاویر با هوش مصنوعی از کارت گرافیک یه صدای جیر جیر مانند تولید میشه که خیلی اذیت کننده هست کمی دربارش جستجو کردم به موضوعی به اسم کویل واین رسیدم. از شما راهنمایی میخواستم آیا این موضوع مشکلی به حساب میاد یا یک پدیده الکتریکی هست ؟
به گارانتی مراجعه کنم ؟
و یا راه حلی برای رفع این موضوع هست؟
…………….
سلام عزیز روزتون بخیر. کویل واین یه صدای طبیعیه و از تقریبا از تمام دستگاه های برقی دارای چوک یا القاگر شنیده میشه. اگر خیلی زیاد و آزاردهندهست میتونید اونو برای گارانتی ببرید ولی معمولا چون ایراد فنی حساب نمیشه شامل گارانتیش نمیکنن مگراینکه به شدت زیاد و غیرطبیعی باشه میزانش.
Rx 580
به سیستمم میخوره
Intel core i3 9100f
Ram 8 gb ddr4
Motherboard: prime h310m-k r2.0
Power green 380 watt
اگه میخوره ردد ۲ رو میکشه
سلام علی عزیز. بله میتونید با تنظیمات Low بازی رو اجرا کنید.
سلام وقت بخیر من تازگیا کارت گرافیک rx6900 xt استوک خریدم حدود ۱۸ میلیون تو بازی و کارای سنگین صدای کویل واین میده راه حل داره ؟ یا این ک مشکلی داره باید پس بدم؟
سلام دوست عزیز. باید ببرید کامل براتون عیبیابی کنن تا دقیقا بشه فهمید مشکل از کجاست. شاید با یه سرویس و تعویض خمیر اوکی بشه
سلام . من یک کارت گرافیک نو خریدم . ۴۰۶۰ . بعد دمای مکس روی ۷۵ هست . شاید به خاطر تهویه هست و امتیاز که باید ۵۸۰۰ باشه برای من ۵۶۵۰ هست ؟ این کارت مشکل داره ؟؟
سلام امیرحسین عزیز. برند کارت چیه؟ اگه تحت فشار زیاد به این دما برسه و بعد بیاد پایین مشکلی نداره. امتیاز هم در محدوده خطای تسته.
سلام مرسی از اطلاعات خوبتون
من کارن گرافیک دست دو rtx 2060 super خریدم همراه با سی پی یو i5 12400f ، توی بازی با گرافیک بالا دما میره تا ۸۰ درجه ولی بالای ۸۰ نمیره اول میخواستم ببینم آیا دمای عادی هست ؟ و دوم اینکه میخواستم ببینم تو طولانی مدت باعث خرابی نمیشه ؟
سلام وقت بخیر عزیز. این دما با توجه به اینکه کارت کارکرده بوده عادیه، اگه خمیر حرارتی رو تعویض کنید دما تا حد زیادی پایین میاد. باعث مشکل خاصی نمیشه، صرفا فنها با صدای زیادی کار میکنن.
ممنون از راهنماییتون ، فقط اینکه صدای فن ها اوکیه یعنی اونقدر زیاد نیست که اذیت بکنه . مشکل داره ؟؟ یا سوالی پرسیدید ؟
سلام خدمت عزیزان زحمت کش سایت
بنده یه سیستم دارم با مشخصات
گرافیک msi 1060 3gb
I5 4460
رم ۸ گیگ
درنظر دارم با مبلغ ۷میلیون این سیستم رو ارتقا بدم و قطعات خودم رو بفروشم
بین rx 580 و gtx 1060 6gb گیرم
و اینکه کلا سیستم رو بفروشم و یه ارتقا نسل بدم
نظرتون برام مهمه و تو انتخابم تاثیر داره
ممنون میشم راهنمایی کنید و اینکه یه قیمت رو سیستمم بذارید
یکم میترسم گرافیک ماین شده گیرم بیاد
باتشکر
سلام علی عزیز. بهتره کلا سیستم رو ارتقا بدید که بیاید روی نسلهای جدیدتر. خرید این مدلها دیگه ارزش نداره و خیلی زود کاراییشون رو از دست میدن