
بومیسازی EDA توسط هواوی؛ قدمی بزرگ تا مرز ۱۴ نانومتر، اما گیر افتاده در محدودیت ۷ نانومتری
ابزارهای EDA (یا همون ابزارهای طراحی و خودکارسازی مدارها) توی فرایند ساخت چیپ خیلی مهمن. البته خودشون مستقیم توی تولید تراشهها نقشی ندارن، ولی بدونشون نمیشه مدار رو طراحی کرد یا فرایند ساخت رو تست و اعتبارسنجی کرد. مثلا اگه یه شرکتی مثل شیائومی بخواد چیپی در حد ۲ نانومتری با معماری GAAFET تولید کنه (مثل همونی که TSMC برای تکنولوژی ۲ نانومتریش استفاده میکنه)، بدون ابزارهای پیشرفتهی EDA اصلاً ممکن نیست.
ولی چون دولت ترامپ صادرات این نوع ابزارها به چین رو ممنوع کرده بود، شرکتهایی مثل هواوی تو دردسر افتادن. حالا طبق یه گزارش، هواوی تونسته این موانع رو دور بزنه و خودش ابزارهای مشابه رو طراحی و تولید کنه.
با این حال، بزرگترین مانع باقیمونده برای هواوی، به دست آوردن یا ساخت ماشینهای EUV پیشرفتهست که بتونه چیپهایی در لیتوگرافی ۵ نانومتر یا پایینتر رو بدون مشکل راندمان (yield) تولید کنه.

گزارش کامل رو سایت DigiTimes منتشر کرده و یکی از منابع به نام @Jukanlosreve هم یه نکته جالب کشف کرده: اینکه هواوی از مدتی پیش با شرکتهای چینی دیگه توی حوزه EDA همکاری میکرده تا ابزارهای بومی بسازه و دیگه وابسته به شرکتهای خارجی نباشه.
این تلاشها توی مارس ۲۰۲۳ به نتیجه رسیده و الان گفته میشه که هواوی کنترل کامل ابزارهای EDA برای لیتوگرافی ۱۴ نانومتری رو در اختیار داره. این ابزارها قراره برای تولید چیپ Kirin 9020 استفاده بشن؛ همون چیپی که پارسال برای گوشیهای پرچمدار Mate 70 معرفی شد و احتمال زیاد توی سری Pura 80 هم استفاده بشه.
البته، همونطور که گفتیم، مشکل اصلی همچنان تولید چیپهای ۵ نانومتری و پایینتره. چون فعلاً هواوی با استفاده از تجهیزات DUV شرکت SMIC داره چیپ Kirin 9020 رو در لیتوگرافی ۷ نانومتری تولید انبوه میکنه. با این حال، شرکت شریکش یعنی SiCarrier داره روی جایگزین EUV کار میکنه که شاید بتونه به سطح ماشینهای ASML برسه.
گفته میشه که این شرکت برای رسیدن به این هدف چیزی حدود ۲.۸ میلیارد دلار سرمایه جذب کرده، ولی هنوز چند سالی طول میکشه تا هواوی بتونه به استقلال کامل توی این زمینه برسه.
احتمال اینکه شرکتهای چینی دیگه هم از ابزارهای EDA ساخت هواوی استفاده کنن زیاد هست. اما شرکتهایی مثل شیائومی که دنبال رقابت با کوالکام، مدیاتک و اپلن، نمیتونن با ابزارهایی کار کنن که فقط برای لیتوگرافیهای قدیمی طراحی شدن. شاید این مسئله باعث بشه که در نهایت هواوی و شیائومی دست به دست هم بدن و ابزارهای جدیدتری بسازن… ولی این بحث رو میذاریم برای یه وقت دیگه.