محاسبه‌گر باتلنک یا گلوگاه پردازنده

(برای کاربری گیمینگ)





باتلنک یا گلوگاه چیست؟

حالا که با طرز کار محاسبه‌گر باتلنک یا گلوگاه بنچفا آشنا شدید، می‌خوایم ببینیم باتلنک چیه و اصلا چه تاثیری روی بازی ما داره. با بنچفا همراه باشید.

جعبه پردازنده‌های Core Ultra 9 و Core Ultra 7 اینتل

باتلنک یا گلوگاه زمانی رخ میده که یکی از قطعات شما نتونن با سرعت کافی و لازم اطلاعات مورد نیاز قطعه دیگه چرخه رندر رو تامین کنن. در سیستم گیمینگ، این اتفاق زمانی رخ میده که پردازنده شما سرعت کافی برای ارائه اطلاعات به پردازنده گرافیکی رو نداشته باشه و در نتیجه، از تمام توان پردازشی پردازنده گرافیکی شما استفاده نمیشه.

حالا صرفا ممکنه این باتلنک از سمت پردازنده نباشه. گاهی حافظه رم سیستم شما محدوده و پردازنده نمی‌تونه سرعت کامل خودش رو به نمایش بذاره. گاهی حافظه ذخیره سازی سیستم شما سرعت کافی برای اینکه اطلاعات رو در اختیار باقی قطعات بذاره نداره. مثلا در «بررسی پردازنده Ryzen 7 9800X3D» گفتیم که بهترین و بالانس‌ترین سرعت رم برای این پردازنده، DDR5-6000ئه. حالا اگه شما رم DDR5-5600 استفاده کنید سرعت این پردازنده کمی محدود میشه، اما تاثیرش با توجه به کار شما می‌تونه متفاوت باشه.

پردازنده Core i5 13400

اصطلاح باتلنک در استفاده گیمینگ، بیشتر به معنای محدود شدن کارت گرافیک توسط پردازنده‌ست. در این حالت، پردازنده شما نمی‌تونه پا به پای کارت گرافیک شما حرکت کنه و اطلاعات رو برای رندر تصویر به اون برسونه، در نتیجه کارت گرافیک بیکار می‌مونه تا پردازنده آروم آروم کاراشو بکنه و اطلاعات رو بهش بده. این باعث میشه کارت گرافیک شما تمام توانش رو به نمایش نذاره و گاهی هم باعث استاتر میشه. این از مهم‌ترین انواع باتلنک هم محسوب میشه چرا که تاثیرش نسبت به باقی محدودیت‌ها محسوس‌تره.

راهنمای خرید پردازنده (CPU) کامپیوتر؛ مهم‌ترین نکات انتخاب سی‌پی‌یو

برای اینکه بهتر باتلنک رو متوجه بشید، باید نگاهی به اتفاقاتی که موقع رندر تصویر بازی میفته داشته باشیم. وقتی شما یک بازی رو اجرا می‌کنید، پردازنده فایل‌های بازی رو انتخاب می‌کنه و اون‌ها رو به رم انتقال میده. پس از اون، در هر صحنه از بازی و با هر فریم، پردازنده اطلاعات رو بررسی می‌کنه و مشخص می‌کنه که در این لحظه چه اتفاقی داره میفته و چه تصویری باید به نمایش گذاشته بشه. حالا پردازنده می‌دونه دقیقا چه اتفاقی داره میفته، اما نمی‌تونه اونو برای شما به تصویر بکشه؛ اینجاست که این اطلاعاتی که پردازش کرده رو به کارت گرافیک منتقل می‌کنه. کارت گرافیک این اطلاعات رو به تصویر می‌کشه، و وقتی به نتیجه رسید که چه تصویری باید به نمایش گذاشته بشه، هر فریم رو با استفاده از شیدرها و باقی هسته‌ها پیکسل به پیکسل می‌سازه و بیرون میده. همه این اتفاقات، زیر ۱۰ میلی‌ثانیه اتفاق میفته:))).

حالا موتور هر بازی رفتار متفاوتی داره و از منابع در دسترس به طرز دیگه‌ای استفاده می‌کنه؛ مثلا شما می‌تونید با یه سیستم ۵-۶ ساله بازی Apex Legends رو که یه عنوان FPS آنلاینه رو اجرا کنید و به راحتی بدون اینکه به هر کدوم از قطعات فشار بیاد شاهد بالای ۱۰۰ فریم بر ثانیه باشید، اما در بازی‌های آفلاین اینطور نیست. بازی‌های AAA امروزی فشار زیادی به کارت گرافیک و پردازنده میارن و از هر دو استفاده می‌کنن. مثلا بازی Cyberpunk 2077 رو که اجرا می‌کنید و تنظیمات رو بالا می‌برید، می‌بینید که هم کارت گرافیک، هم پردازنده و هم رم شما زیر فشار زیادیه. این به خاطر اینه که این جور بازی‌ها کلی تکسچر و جزئیات سنگین با محاسبات زیاد دارن.

کارت گرافیک ASUS Dual RTX 4070

با توجه به بازی و بهینه سازی بازیسازها، شما ممکنه بتونید باتلنکی که بازی در استفاده از قطعات داره رو کاهش بدید، اما این کاملا به رفتار موتور بازی بستگی داره و چیز ثابتی نیست. به طور کلی، بهترین روش اینه که قطعات رو طوری انتخاب کنید که باتلنک در کمترین حالت ممکن باشه.

راهنمای استفاده از ماشین حساب گلوگاه یا باتلنک پردازنده

حالت اول: باتلنک کم

اگر در این محاسبه‌گر «باتلنک کم» به شما اعلام شد، یعنی پردازنده و گرافیک انتخابی باهم به‌خوبی کار می‌کنن و حداقل گلوگاه رو باهم دارن، درنتیجه نیاز به هیچ نگرانی‌ای بابت گلوگاه نباید داشته باشید.

حالت دوم: باتلنک متوسط

زمانی که گلوگاه یا باتلنک اعلامی متوسط باشه، یعنی پردازنده انتخاب شده مقداری گلوگاه ایجاد می‌کنه، اما این میزان گلوگاه درحدی نیستش که بخواد عملکرد گیمینگ سیستم شمارو مختل کنه یا افت شدیدی در FPS بازی‌ها تجربه کنید. صرفا میزان FPS یه درصد کمی از حداکثر FPSای که کارت گرافیک شما با قوی‌ترین پردازنده موجود میده، کمتره. در این حالت بازهم جای نگرانی خاصی نیست اما باید اینو بدونید که پردازنده شما تقریبا لب مرزی حساب میشه و ممکنه در یک سری بازی‌های CPU محور عملکرد خیلی خوبی به نمایش نذاره، درنهایت اگر باتلنک متوسط رو مشاهده کردید و بودجه شما محدود بود و نمی‌تونستید مدل پردازنده رو افزایش بدید، با همون ترکیب جلو برید تا بهترین نتیجه رو بگیرید.

پردازنده Intel Core i9 13900K

برخی کاربرها دچار این اشتباه می‌شن که برای رسوندن گلوگاه به حداقل، مدل پردازنده رو افزایش و مدل گرافیک رو کاهش میدن، در این حالت درسته که باتلنک کم میشه اما نسبت به حالت باتلنک متوسط شما FPS کمتری می‌گیرید. یک مثال واقعی میشه ترکیب ۱۲۴۰۰ و RTX 4070 که باتلنک متوسط با هم دارن. ترکیب این دو برای گیم مناسبه، اما اگه پردازنده رو به ۱۳۴۰۰ ارتقا بدید یا کارت گرافیک رو از RTX 4070 به RTX 4060 Ti تغییر بدید، می‌بینید که باتلنک کاهش پیدا می‌کنه. اگه پردازنده رو به ۱۳۴۰۰ ارتقا بدید، در برخی بازی‌ها FPS شما بیشتر میشه، اما اگه کارت گرافیک‌تون RTX 4060 Ti بشه میزان FPS خیلی کمتری در بسیاری از بازی‌ها دریافت می‌کنید. این رو شما می‌تونید در «مقایسه RTX 4070 و RTX 4060 Ti 16 GB» به خوبی ببینید.

✅ برای سیستم‌های گیمینگ اقتصادی، حالت باتلنک متوسط با پردازنده‌های اقتصادی و نسل جدید و کارت گرافیک قدرتمند بهترین انتخابه.

بهتره اگه دارید با بودجه محدودی سیستم گیمینگ تهیه می‌کنید، بخش عمده بودجه‌تون رو روی کارت گرافیک متمرکز کنید. کارت گرافیک‌ها گرون‌ترین قطعات هر سیستمی هستن و با هزینه بیشتر روی اون‌ها هم عملکرد بهتری در کوتاه مدت دریافت می‌کنید، هم در زمان ارتقای سیستم می‌تونید همون کارت رو نگه دارید. پردازنده Ryzen 5 7600X یکی از بهترین پردازنده‌ها برای استفاده گیمینگه و به جز هنگام استفاده از رزولوشن 1080p، هیچ کارت گرافیکی رو باتلنک نمی‌کنه.

حالت سوم: باتلنک زیاد

حالت سوم هم میشه باتلنک زیاد که در این حالت انتخاب اون پردازنده و اون گرافیک منطقی نیست و یا باید پردازنده قوی‌تر انتخاب بشه و یا کارت گرافیک ضعیف‌تر تا هدررفت بودجه نداشته باشیم.

البته زمانی هم هست که این اتفاق نباید براتون چندان اهمیتی داشته باشه. کاربرانی مثل آهنگسازها و برنامه‌نویس‌ها، استفاده زیادی از کارت گرافیک ندارن و یه کارت گرافیکی که صرفا بهشون تصویر بده براشون کافیه. در چنین شرایطی، هزینه بیشتر برای پردازنده منطقی‌تره و یه کارت گرافیک میان‌رده یا حتی پایین‌رده کار رو راه می‌ندازه. حواستون باشه که اصطلاح باتلنک بیشتر در تجربه گیمینگ تاثیرگذاره تا کاربری‌های دیگه.


باتلنک یا گلوگاه چطور محاسبه میشه؟

ما به جای تکیه بر دیتای کاربران و یا اطلاعاتی که ازشون اطمینان نداریم، به استفاده از بنچمارک‌ها روی آوردیم. برای محاسبه باتلنک، ما از امتیازهای بنچمارک‌ها استفاده می‌کنیم و از ترکیب اون‌ها با هم، به مقادیر باتلنک می‌رسیم.


مهم‌ترین هدف از احتساب و برنامه‌ریزی برای باتلنک، جلوگیری از هدر رفت منابعه. شما می‌تونید با خرید بالارده‌ترین قطعات موجود در بازار از باتلنک جلوگیری کنید، اما استفاده درستی از منابع نکردید. بهتره با توجه به اطلاعاتی که بالا ارائه دادیم، به خوبی درباره انتخاب قطعات تصمیم بگیرید تا از خریدتون راضی باشید. همچنین می‌تونید از مشاوره خرید بنچفا کمک بگیرید که اونجا کمک‌تون می‌کنیم تا بالانس‌ترین سیستم ممکن رو با توجه به شرایط‌تون تهیه کنید.

دکمه بازگشت به بالا