«لیسا سو» به عنوان مدیر عامل برتر سال از سوی مجله تایم انتخاب شد
با نزدیک شدن به سال ۲۰۲۵، لیسا سو، مدیرعامل AMD، بهعنوان مدیرعامل سال توسط مجله تایم معرفی شده. رهبری سو، AMD رو از یک شرکت زیانده به شرکتی تبدیل کرده که تونسته از نقاط ضعف اینتل بهره ببره و سهمی ارزشمند از بازار پردازندههای شخصی و سازمانی رو به دست بیاره. دستاوردهای این ده سال مدیریت متعدد هستن و وقتشه که نگاهی به اونها داشته باشیم. با بنچفا همراه باشید.
لیسا سو AMD رو متحول کرد!
از زمانی که لیسا سو هدایت AMD رو بر عهده گرفت، ارزش بازار این شرکت از رقیب بزرگترش، یعنی اینتل، پیشی گرفته و حالا هدفش ورود به صنعت هوش مصنوعی و رقابت با یکی دیگه از غولهای این حوزه برای فروش چیپهای مورد نیاز تکنولوژیهای نسل آینده است. سهم AMD از زمانی که لیسا سو در سال ۲۰۱۴ مدیریت رو به دست گرفت، ۳۷۰۰ درصد افزایش پیدا کرده!
شرکتی که لیسا سو در سال ۲۰۲۴ هدایت میکنه، زمین تا آسمون با AMD سال ۲۰۱۴ فرق داره. در اون زمان تنها درامد AMD از ساخت پردازنده گرافیکی XBOX و Playstation بود، اما بازار AMD الآن خیلی بزرگتره. این شرکت حتی چندین کمپانی دیگه رو هم به زیرمجموعه خودش اضافه کرده که مهمترینش طراح FPGA، یعنی Xilinx هست. این معاملات باعث شده AMD در عصر هوش مصنوعی، متنوعترین سبد محصولات رو داشته باشه.
در این سالها AMD در زمینههای زیادی پیشرفت داشته. سری پردازندههای دسکتاپ Zen موفقیت بزرگی برای این شرکت محسوب میشن و اولین تهدید جدی برای اینتل بودن. در زمینه سرور، پردازندههای EPYC این شرکت باعث شدن اینتل تو دردسر بزرگی بیفته. معماری RDNA این شرکت در زمینه کارت گرافیک تونست تا یه حدودی سهم این شرکت در بازار کارت گرافیک رو افزایش بده.
با وجود اینکه انویدیا تقریباً یکهتاز بازار هوش مصنوعیه، حرکت غولهای فناوری به سمت پردازندههای سفارشی مثل محصولات Broadcom و Marvell، شک و شبهاتی درباره جایگاه AMD تو این بازار به وجود آورده. با این حال، لیسا سو تو مصاحبهای که به مناسبت انتخابش بهعنوان مدیرعامل سال با مجله تایم داشته، نسبت به این تحولات خوشبین بوده. AMD تونسته جای اینتل رو در همکاری با مایکروسافت بگیره و الآن بخش زیادی از پردازندههای سرور و هوش مصنوعی مایکروسافت رو تامین میکنه.
AMD در زمینه هوش مصنوعی عقب افتاده!
در سال ۲۰۲۴، حرکت صنعت به سمت چیپهای سفارشی هوش مصنوعی بهتدریج سرعت گرفته. آمازون دسته جدیدی از پردازندههای هوش مصنوعی خودش رو معرفی کرده و Marvell هم اعلام کرده که پردازندههای سفارشی یکی از بزرگترین محرکهای رشد برخی از بخشهای کسبوکارش خواهد بود. AMD هم جزو بازیگران بزرگ هوش مصنوعی محسوب میشه، منتها باید به فکر جایگاه بزرگتری در این صنعت باشه. حالا حرکت AMD به سمت معماری UDNA و ساخت رقیبی برای کودا میتونه این شرکت رو به این هدف نزدیکتر کنه.
سو تو مصاحبهش این تحولات رو بهعنوان یه “فرصت” تلقی کرده. به گفته اون، پردازندههای سفارشی بهطور کامل جای محصولات AMD رو تو بازار نمیگیرن؛به اعتقاد سو، شرکتهای بزرگ فناوری برای تنوعبخشی به اکوسیستمهای محاسباتی خودشون، هم از پردازندههای سفارشی و هم از محصولات AMD استفاده خواهند کرد.
مدیریت سو تو AMD با افزایش چشمگیر قیمت سهام این شرکت همراه بوده و همین موضوع باعث شده AMD از نظر ارزش بازار از رقیب بزرگترش، اینتل، جلو بزنه. از اکتبر ۲۰۱۴، سهام AMD حدود ۳۷۰۰ درصد رشد کرده، البته بعد از رسیدن به اوج در مارس ۲۰۲۴، ۳۷ درصد کاهش داشته. این رشد قیمت سهام با افزایش درآمد و سوددهی هم همراه بوده، چون AMD همچنان سهم بازار اینتل رو کم میکنه و در صنایعی مثل کنسولهای بازی با محصولاتش وارد رقابت میشه. AMD نه تنها چیپهای کنسول Playstation 5 و Xbox Series X/S رو تامین میکنه، بلکه چندین کنسول دستی موجود در بازار مثل Steam Deck و ROG Ally از پردازندههای AMD استفاده میکنن.
در سال مالی ۲۰۱۴، درآمد AMD حدود ۵.۵ میلیارد دلار بود. اما درآمد سهماهه سوم سال ۲۰۲۴ این شرکت به ۶.۸ میلیارد دلار رسید. به این معنی که AMD تو آخرین سهماهه خودش بیشتر از کل درآمد ۱۲ ماهه سال ۲۰۱۴ درآمد داشته.