پر حاشیهترین لپتاپ سال رو اینجا داریم، لپتاپ لاک از لنوو منتها با یه پردازنده متفاوت، این بار از AMD. این دستگاه از معدود دستگاههای زیر ۱۰۰ میلیون تومنه که به پردازنده گرافیکی RTX 4070 انویدیا مجهزه و امروز میخوایم نگاهی تخصصی به اون داشته باشیم. با بنچفا تا پایان بررسی Lenovo LOQ 2024 15ARP9 همراه باشید.
مشخصات لپتاپ Lenovo LOQ 15ARP9
دستگاهی که دست ماست همونطور که گفتم، مجهز به پردازنده Ryzen 7 7435HS و پردازنده گرافیکی RTX 4070 انویدیاست. جلوتر مفصل درباره سخت افزار این دستگاه صحبت میکنیم.
Lenovo LOQ 2024 | نام لپتاپ |
---|---|
Lenovo LOQ 15ARP9-CA 2024 | مدل دستگاه |
AMD Ryzen 7 7435HS | پردازنده |
Dual channel – 16GB DDR5-4800 | حافظه رم |
۲ اسلات حافظه SODIMM حداکثر ظرفیت ۳۲ گیگابایت | تعداد و ظرفیت اسلات حافظه |
RTX 4070 Mobile Max-Q ۱۱۵ Watt | پردازنده گرافیکی |
۸ گیگابایت GDDR6 | حافظه پردازنده گرافیکی |
۴ سلولی – ۶۰ وات ساعت | حجم باتری |
۱۵.۶ اینچی ۱۹۲۰×۱۰۸۰ 144Hz IPS – 100% sRGB | صفحه نمایش |
۲.۴ کیلوگرم | وزن |
۲۳۰ واتی | شارژر |
مدل Lenovo LOQ 15IRX9 رو هم قبلا بررسی کرده بودیم که تفاوت اصلی اون مدل با این دستگاه، پردازندههای اونهاست.
این لپتاپ رو افراشاپ در اختیار بنچفا گذاشت. شما میتونید Lenovo LOQ 15ARP9 یا هر لپتاپی که میخواید رو با استفاده از کد تخفیف Benchfa از افراشاپ تهیه کنید.
ویدیو بررسی Lenovo LOQ 15ARP9 در یوتوب
سپاس که با تماشای این ویدیو از بنچفا حمایت میکنید🙏.
بدنه و کیفیت ساخت
Lenovo LOQ 2024 از شاسی متفاوتی نسبت به لاک ۲۰۲۳ استفاده میکنه و برتریهای زیادی نسبت به نسل قبلش داره. تمام بدنه از جنس پلاستیک ساخته شده و طوسی رنگه.
لولای این دستگاه عملکرد خوبی در نگه داشتن دستگاه داره و کاور به راحتی با یک دست باز میشه. لولای این دستگاه اجازه باز شدن ۱۸۰ درجه دستگاه رو هم میده که در استفادههای ما خیلی کاربردی نبود.
تنها مشکلی که این لولا داره، اینه که وقتی دستگاه رو باز میکنید برای یکی دو ثانیه شاهد یه وابل نه چندان شدید خواهید بود. به جز اون دستگاه به خوبی سر جاش میمونه.
Lenovo LOQ 15ARP9 به ۲ فن برای خنک کردن دستگاه مجهزه که جلوتر به عملکرد خنک کنندگی اون میرسیم. این فنها در چپ و راست دستگاه قرار دارن و ورودی خوبی هم برای جریان هوا دارن. تمام هوای ورودی هم از پشت دستگاه خارج میشه. استند سیلیکونی دستگاه فاصله خوبی برای جریان هوا ایجاد میکنن اما همچنان بهتره که از یه استند برای لپتاپ استفاده کنید.
پورتهای لاک ۲۰۲۴ در سمت راست و پشت دستگاه قرار دارن که یکم دسترسی پذیریشون رو سخت میکنه. سمت راست دستگاه یک پورت USB-C 3.2 و یک پورت USB-A 3.2 هستیم، به همراه یک درگاه کامبوی ۳.۵ میلی متری صدا. دو پورت USB-A 3.2 دیگه پشت دستگاه هستن، در کنار درگاههای RJ45، HDMI و شارژ دستگاه. دلیل این جاگیری پورت، اندازه کوچیک مادربرد این دستگاهه که به سمت چپ دستگاه نمیرسه.
کیبورد و تاچ پد
اگه با کیبورد دستگاههای لنوو کار کرده باشید، کیبورد این دستگاه حس و حال آشنایی براتون داره. Lenovo LOQ 15ARP9 به یه کیبورد فول سایز مجهزه، تمام کلیدهای اصلی و نامپد رو داره. تایپ کردن با این دستگاه به طور کلی تجربه خوبیه، منتها کلیدها کمی حس اسماشی بودن میدن. چیزی نیست که سرعت شما رو پایین بیاره و یا مشکلی در تایپ ایجاد کنه، صرفا کمی ناراحته. همچنین کلید کوپایلت هم روی کیبورد هست که روی دستگاه ما چون ویندوز هنوز به نسخه آخر آپدیت نشده کوپایلت باز نمیشه فقط سرچ ویندوز رو بالا میاره:))).
LOQ 2024 دو نوع کیبورد داره، یا با نورپردازی ۴ ناحیهای یا نورپردازی ثابت سفید رنگ. مدلی که دست ماست نورپردازی سفید رنگ داره و روشنایی خیلی خوبی هم داره که برای تایپ توی شب کاملا مناسبه.
تاچ پد این دستگاه یه تاچ پد پلاستیکی معمولیه، اما عملکرد خوبی داره. تنها نکته منفی اون اینه که خیلی روون نیست، اما استفاده ازش خیلی راحته و حتی کلیکش هم نرمه.
صفحه نمایش و اسپیکر
میشه گفت بزرگترین برتری LOQ 2024 نسبت به رقباش، صفحه نمایش اونه. این صفحه نمایش تنها یک نقطه ضعف داره: روشنایی پایینی داره. روشنایی این صفحه نمایش از ۳۰۰ نیت هم کمتره و خیلی روشن نیست. تو اتاق اگه یه نور هم روشن باشه کمبود نور حس میشه. چیزی که باعث میشه این صفحه نمایش متمایز باشه، اینه که ۱۰۰٪ محیط رنگی sRGB رو پوشش میده خداروشکر!
این صفحه نمایش IPS نسبت تصویر ۱۶:۹ رزولوشن ۱۹۲۰×۱۰۸۰ داره. رفرش ریت اون هم ۱۴۴ هرتزه.
اسپیکر این دستگاه نه خوبه نه بد. صداش صافه، اما زیاد نیست. عمق هم نداره چندان.
شارژر و باتری
اینجا خیلی جالبه. باتری LOQ 2024 یه باتری ۴ سلولی ۶۰ واتیه. حجم این باتری خیلی زیاد نیست و کلا این دستگاها با هیچ پردازندهای عمر باتری خیلی خوبی رو به نمایش نمیذارن. مثلا مدل قبلی که ما بررسی کرده بودیم با پردازنده 13650HX به زور ۳ ساعت روشن میموند. این مدل که به Ryzen 7 7435HS مجهزه هم عملکرد مشابهی داره، دلیلش هم اینه که این پردازنده گرافیک آنبرد نداره. زمانی که شما کار خاصی با سیستمتون نمیکنید، پردازنده گرافیکی خاموش میشه و صرفا از پردازنده گرافیکی یکپارچه پردازنده استفاده میشه. این قابلیت به باعث میشه لپتاپ بهینگی مصرف بالاتری داشته باشه. پردازنده Ryzen 7 7435HS پردازنده گرافیکی یکپارچه نداره و به همین خاطر پردازنده گرافیکی دستگاه دائما روشنه. حالا خود پردازنده گرافیکی زیر ۵ وات برق میکشه و چندان مهم نیست، اما حافظههای گرافیکی مصرف بالاتری دارن که به باتری فشار به سزایی میاره.
Lenovo LOQ 15ARP9 در تست ما، که شامل تایپ بررسی این دستگاه روی داکس گوگل بود، حدود ۳ ساعت و ۱۰ دقیقه روشن بود که عملکرد خوبیه، منتها اگه پردازنده گرافیکی یکپارچه داشتیم عملکرد بهتر هم میشد. در کل لپتاپهای لاک لنوو تو این زمینه خیلی خوب عمل نمیکنن.
شارژر این دستگاه هم خیلی جالبه. شارژر توی جعبه این دستگاه یه شارژر ۲۳۰ واتیه. بزرگ و سنگینم هست و جابجا کردنش کار چندان راحتی نیست. حالا نکته جالب قضیه اینجاست که با وجود این شارژر بزرگ، ما شاهد تخلیه باتری زیر تستها بودیم! حالا به تستها برسیم مفصل توضیح میدیم، اما به طور خلاصه بدونید که شارژر این دستگاه به دلایل نامعلومی مناسب این دستگاه نیست!
سخت افزار
میشه گفت Lenovo LOQ 15ARP9 به بهترین بالانس اقتصادی برای بازیهای گرافیک محور مجهزه. پردازنده Ryzen 7 7435HS پردازنده اقتصادی AMD بر پایه معماری Zen 3+ شرکت AMDئه. این پردازنده ۸ هسته و ۱۶ ترد با حداکثر فرکانس بوست ۴.۵ گیگاهرتز داره، ۴ مگابایت کش L2 و ۱۶ مگابایت کش L3 هم اونو همراهی میکنن. این پردازنده در واقع یه نسخه به روزتر از پردازنده Ryzen 7 6800H و Ryzen 9 5900H حساب میشه، همون معماری و همون عملکرد، تنها روی یه پروسه ساخت به روزتر.
پردازنده گرافیکی RTX 4070 موبایل هم از چیپ گرافیکی AD106 انویدیا استفاده میکنه، ۳۶ هسته SM و RT داره و مجموعا به ۴۶۰۸ واحد شیدر مجهزه. ۱۴۴ هسته تنسور هم داره. برای حافظه RTX 4070 موبایل مثل RTX 4060 به ۸ گیگابایت حافظه GDDR6 روی باس ۱۲۸ بیتی مجهزه و پهنای باند ۲۵۶ گیگابایت بر ثانیهای داره.
میزان مصرف برق این پردازنده گرافیکی هم با RTX 4060 برابره، البته میزان دقیقش رو تولیدکنندهها تنظیم میکنن. روی Lenovo LOQ 15ARP9 ما شاهد RTX 4070 Max-Q با میزان مصرف ۱۱۵ وات هستیم.
میزان رم این دستگاه ۱۶ گیگابایته. LOQ 2024 از رم DDR5 استفاده میکنه و رم Lenovo LOQ 15ARP9 سرعت ۴۸۰۰ مگاترنسفر بر ثانیه داره. به گفته تسک منیجر هم هر دو اسلات رم پره اما شما میتونید اونو ارتقا بدید و حداکثر میزان رم ۳۲ گیگابایته. برای حافظه SSD هم به جز حافظه نصب شده، یک اسلات حافظه دیگه حضور داره.
بنچمارک عملکرد لپتاپ Lenovo LOQ 15ARP9
بریم سراغ بنچمارکها و ببینیم Lenovo LOQ 15ARP9 چند مرده حلاجه. یه نکته جالبی که درباره این لپتاپ هست اینه که وقتی اومدیم بنچمارکها رو شروع کنیم، دیدیم که با اتصال شارژر دستگاه به حالت Performance سوییچ نمیکنه و روی حالت Balance میمونه و باید دستی به حالت Performance تغییرش بدید. حالا ما تستهای روی بالانس رو هم گرفتیم تا ببینید بدون تغییر پروفایل مصرف لپتاپ چقدر عملکرد دستگاه تغییر میکنه.
Cinebench R23
اولین تست ما Cinebench R23 بود که روی سه حالت تست رو انجام دادیم. روی حالت بالانس که حالت استاندارد دستگاه در حالت شارژ بود، ما شاهد امتیاز ۱۲۹۲۶ بودیم. روی حالت بالانس حتی زمانی که شارژر رو متصل میکنید، پردازنده به میزان مصرف ۶۵ وات محدود میشه و از اون بالاتر نمیره. روی حالت Performance این امتیاز به ۱۴۳۲۸ رسید، دقیقا ۱۰٪ عملکرد بهتر! حداکثر میزان مصرف پردازنده هم در این حالت ۹۶ وات بود. البته اگه اینطوری بهش نگاه کنید که مصرف حدودا ۴۰٪ بیشتر شد اما عملکرد تنها ۱۰٪ بهتر شد خیلی معامله خیلی خوبی به نظر نمیاد!
ما تست رو روی حالت Extreme هم انجام دادیم تا ببینیم چقدر روی عملکرد لپتاپ تاثیر گذاره. این حالت سرعت فنها رو زیر فشار به بالاترین حدشون میرسونه و تو تست ما تنها تاثیری که داشت، نویز بالاتر فن بود. پردازنده ما به اندازهای توسط دما محدود نشده که این حالت کمک خاصی بهش بکنه. حدس میزنیم روی لاکهایی که به پردازندههای اینتل مجهزن، این گزینه انتخاب خیلی بهتری باشه.
در مقایسه با باقی لپتاپها، Lenovo LOQ 15ARP9 عملکرد چندان درخشانی نداشته. این لپتاپ عملکرد بهتری نسبت به Ryzen 7 8845HS به نمایش گذاشته، هرچند در تست تک هستهای چندان جالب نبوده. میشه گفت بخش زیادی از پردازندههایی که تا الان تست کردیم میتونن این پردازنده رو شکست بدن.
Cinebench R24
تست Cinebench R24 به اندازه Cinebench R23 پردازنده به مرزش نمیرسونه. اینجا روی حالت Balance شاهد امتیاز ۷۴۲ بودیم و با تغییر به Performance، عملکرد ۶٪ بهتر شد. روی باتری هم شاهد امتیاز ۶۵۷ بودیم.
در تست پردازنده گرافیک هم شاهد آمار مشابهی بودیم. در نظر داشته باشید که تست پردازنده گرافیکی Cinebench R24 به طور کامل گرافیک محور نیست، به خاطر همین با پردازنده بهتر میتونه تغییر کنه.
لپتاپ Lenovo LOQ 15ARP9 در Cinebech R24 در مقایسه با رقبا آمار خوبی رو به نمایش گذاشت و عملکردی در حد 13650HX اینتل داشت. نکته جالب اینه که در مقایسه با ASUS TUF A15 که اون هم به پردازنده Ryzen 7 7435HS بود، امتیاز این لپتاپ ۱۶٪ بهتر بود!
در تست پردازنده گرافیکی Cinebench R24 پردازنده گرافیکی RTX 4070 روی Lenovo LOQ 15ARP9 تونست با امتیاز ۱۱۳۹۳ رتبه اول نمودار رو کسب کنه و ۶٪ از بهترین RTX 4060 بهتر بوده.
Geekbench 6
آمار Geekbench 6 هم خیلی جالبن. اینجا هم دوباره میبینیم که Lenovo LOQ 15ARP9 با پردازنده یکسان با TUF A15 بهتر بوده، این بار ۴۴٪! اصلا ما فکر نمیکردیم چنین امتیازی برای این پردازنده ممکن باشه آقای لنوو!
در تست پردازنده گرافیکی هم دوباره Lenovo LOQ 15ARP9 عالی ظاهر شده و با امتیاز ۱۱۱۹۳۶، حدود ۴٪ از Zephyrus G14 با همون پردازنده گرافیکی بهتر بوده.
Superposition
Lenovo LOQ 15ARP9 در حالت شارژ امتیاز ۷۱۷۹ رو در سوپرپوزیشن ثبت کرد و به ۱۱۵ وات میزان مصرفش هم رسیده بود. حداکثر میزان دمای پردازنده گرافیکی هم در این تست میزان ۷۲ درجه بود که دمای خیلی خوبی برای این میزان مصرفه.
Corona 10
تست Corona 10 تست کوتاهیه و تنها یک دقیقه طول میکشه. اینجا شاهد امتیاز ۴۴۱۲۸۷۸ از پردازنده Ryzen 7 7435HS روی Lenovo LOQ 15ARP9 بودیم که از TUF A15 با همین پردازنده ۲۴٪ سریعتره. پردازنده Ryzen 7 8845HS تونسته این پردازنده رو شکست بده، منتها تنها با مقدار کمی برتری.
ما این تست رو روی حالت Extreme هم اجرا کردیم، اما شاهد هیچ پیشرفت خاصی نبودیم و نتایج در محدوده خطای تست بود. به همین خاطر دیگه وارد نمودار نکردیم.
Davinci Resolve Render
میرسیم به آخرین تستمون که خیلی مهمه. لپتاپ Lenovo LOQ 15ARP9 با پردازنده یکسان با TUF A15 و پردازنده گرافیکی بهتر، تست رندر ما رو یک دقیقه کندتر به پایان رسوند. دلیل این اتفاق خیلی جالبه: باتری درین! پروژهای که ما برای رندر انتخاب کردیم پروژهایه که هم پردازنده و هم پردازنده گرافیکی رو به چالش میکشه، اینجا هم دیدیم که هر دو قطعه جمعا حدود ۱۲۰ تا ۱۵۰ وات به صورت همزمان مصرف داشتن. جالبه که شارژر دستگاه ۲۵۰ واتیه، اما نمیتونست توان مورد نیاز دستگاه رو تامین کنه و به همین خاطر قطعات ولتاژ تراتل شده بودن! در واقع اگه اینطور نبود این ترکیب با این امتیازهایی که دیدیم باید سریعترین لپتاپ این لیست میشد، اما خب اینطور نشد.
بنچمارک گیمینگ لپتاپ Lenovo LOQ 15ARP9
با توجه به سخت افزار این دستگاه، Lenovo LOQ 15 ARP9 باید یکی از بهترین انتخابها برای بازیهای آفلاین باشه، در بازیهای آنلاین نه اونقدر. حالا مشکلی که باهاش مواجه شدیم این بود که هیچ کدوم از بازیهای آنلاینمون رو به لطف محدودیتهای اینترنت روی این دستگاه اجرا کنیم! بریم ببینیم LOQ 2024 در بازیها چه کرد.
Black Myth: Wukong
تست اول Black Myth: Wukong بود که روی بالاترین تنظیمات گرافیکی گرفتیم. گویا این تنظیمات چندان بهینه نیست و رفتار یکسانی با همه سختافزارها نداره، چرا که میبینیم Lenovo LOQ 15 ARP9 عملکرد چندان مناسبی در مقایسه با باقی مدلها نداشته. با توجه به اینکه از بنچمارک خود بازی استفاده کردیم و بازی هم باتلنک نمیشد، این نتیجه خیلی عجیبیه.
Spider-Man Miles Morales
تست بعدی اسپایدرمنه که Lenovo LOQ 15 ARP9 تونسته صدر جدول رو به دست بیاره، منتها با برتری نه چندان فاحشی اون هم نسبت به RTX 4050! این بازی المانهای پردازنده محور زیادی داره که این میتونه یکی از دلایل این اتفاق باشه.
با فعال کردن ری تریسینگ هم دوباره شاهد اتفاق جالبی هستیم. به طور کلی Spider-Man Miles Morales عملکرد خوبی در ری تریسینگ نداره و حتی کیفیت تصویر رو هم کاهش میده و اینجا میبینیم فشاری که روی پردازنده گرافیکی اعمال میکنه اصلا ارزشش رو نداره.
God of War Ragnarok
این عنوان به تازگی برای پیسی پورت شده و فقط روی Lenovo LOQ 15 ARP9 تستش کردیم. با تنظیمات Very High روی رزولوشن 1080p، شاهد ۹۵ فریم بر ثانیه به صورت میانگین بودیم که عملکرد خیلی خوبیه، منتها در نظر داشته باشید که این عنوان به طور کلی خیلی سنگین نیست.
کلام آخر: آیا Lenovo LOQ 15ARP9 ارزش خرید داره؟
با قیمت ۹۲ میلیون تومن، میشه گفت Lenovo LOQ 15 ARP9 از معدود لپتاپهاییه که به شما پردازنده گرافیکی RTX 4070 رو ارائه میده. در کنار صفحه نمایش خوب و کیبورد مناسبی که داره، این دستگاه انتخاب خیلی خوبی برای گیمرها محسوب میشه.
پاشنه آشیل این دستگاه، پردازنده نه چندان به روز اون و همچنین عمر باتری ضعیف اونه. برای کارهای ترکیبی و نه چندان پردازنده محور، این موضوع مشکلی براتون به وجود نمیاره، اما در هر حال باید اینو در نظر داشته باشید.