اینتل توسعه معماری x86S رو متوقف کرد
اینتل در سال ۲۰۲۳ اعلام کرد قصد داره روی معماری x86S کار کنه، اما تنها یک سال بعد گویا از خیر این قضیه گذشته. معماری x86S میتونست تغییر درست و به جایی باشه و مشخص نیست که اینتل به چه دلیلی این معماری رو کنسل کرده. البته با توجه به اعلامیه همکاری چندی پیش AMD و اینتل، این اتفاق چندان دور از ذهن نبود. با بنچفا با این گزارش همراه باشید.
معماری x86S چیه؟
اینتل در سال ۲۰۲۳ خبر داد که داره روی x86S کار میکنه. حرف S در این معماری نشون از سادهسازی داشت و اینتل گفته بود میخواد پشتیبانی از الگوریتمها و سیستمهای قدیمی رو متوقف کنه و پردازندهها رو تنها با پشتیبانی از سیستمهای x64 بسازه. این اتفاق بزرگی بود، چون به معنی متوقف کردن پشتیبانی از هزاران اپلیکیشنی میشه که برخی کاربران به طور روزمره استفاده میکنن اما از معماری x86 تنها پشتیبانی میکنن. اینتل حتی توی اردیبهشت ۱۴۰۲ پیشنویس این استاندارد رو منتشر کرد و بعد هم توی خرداد نسخه ۱.۲ رو ارائه داد.
ما انتظار داشتیم با تشکیل گروه مشورتی x86، گروهی که اینتل، AMD، گوگل و کلی شرکت دیگه رو کنار هم آورده تا درباره آینده مجموعه دستورات x86 تصمیمگیری کنن، این دو شرکت بخوان با همکاری همدیگه این معماری رو توسعه بدن، اما اینطور نشد. حالا با خروج پت گلسینگر از اینتل گویا اینتل از خیر این معماری گذشته و تمرکزش رو روی x86 گذاشته.
یه سخنگوی اینتل به سایت Tom’s Hardware گفت:
ما همچنان عمیقاً به معماری x86 متعهدیم و اینو با تشکیل گروه مشورتی x86، با همکاری AMD و بقیه بزرگان صنعت، نشون دادیم. این اقدام تعهد ما رو برای حفظ آیندهای قوی برای x86 و ادامه سازگاری با نرمافزارهای قدیمی نشون میده. گرچه از پروژه x86S صرفنظر کردیم، اما تمرکزمون همچنان روی نوآوری و همکاری توی این اکوسیستم باقی میمونه.
اینتل نمیتونه به تنهایی تغییری در x86 به وجود بیاره!
این تصمیم اینتل منطقی به نظر میرسه. هر تغییر مهمی توی این استاندارد باید با همکاری AMD انجام بشه تا سازگاری کامل و هماهنگی با نسخههای قدیمی حفظ بشه. این موضوع توی معماری x86 که ۴۶ سال قدمت داره، خیلی اهمیت داره. اینتل و AMD تنها شرکتهایی هستن که لایسنس تولید پردازندههای x86 رو دارن و حجم زیادی از این محصولات رو میسازن، بنابراین استانداردسازی ضروریه.
علاوه بر این، بهتره شرکتهای بزرگ نرمافزاری و بازیگران دیگه اکوسیستم هم از این تغییرات کامل حمایت کنن. همین موضوع دلیل تشکیل گروه مشورتی x86 بوده. با توجه به رقابتهایی که x86 از سمت معماری Arm توی بازار مصرفکننده و دیتاسنترها داره، داشتن یه اکوسیستم هماهنگ و یکپارچه با یه هدف مشخص از همه چیز مهمتره.
وقتی اینتل و AMD اوایل امسال این گروه رو با یه اعلامیه مشترک (که خیلی نادره) معرفی کردن، مشخص نبود که این کار چه تأثیری روی پروژههای موجود میذاره. اما منطقی نبود اینتل به تنهایی پروژه x86S رو ادامه بده، حالا که میتونه با همکاری و استانداردسازی، هماهنگی بهتری رو تضمین کنه. علاوه بر این، اینتل داره بزرگترین تعدیل نیرو و بازسازی تاریخ خودش رو انجام میده که شاید روی این تصمیم تأثیر گذاشته باشه. تازه، این شرکت دنبال یه مدیرعامل جدید هم هست.
فعلاً معلوم نیست تغییراتی که اینتل توی پروژه x86S انجام داده، از طریق این گروه جدید به نتیجه برسه یا نه. اگه هم برسه، دیگه تصمیم یکطرفه اینتل نخواهد بود. قطعاً بحثهای زیادی بین اعضای گروه درباره هر تغییری انجام میشه. البته همین میتونه یه مشکل برای گروههای استانداردسازی باشه، چون رسیدن به توافق بین یه جمع بزرگ از ذینفعها میتونه روند کار رو کند کنه و انعطافپذیری رو کم کنه.