
بهترین پردازنده (CPU) بازار ایران در بودجه های مختلف – زمستان ۱۴۰۳
به مناسبت نزدیک شدن پایان سال، امروز میخوایم نگاهی به بهترین پردازندههای موجود در بازار ایران در همه بازههای قیمتی و برای تمام کاربریها داشته باشیم و ببینیم کدوم پردازندهها ارزش خرید دارن. در این مطلب به خیلی از پردازندههای موجود در بازار نگاهی خواهیم داشت، و اگه میخواید عملکرد دقیق اونها رو بدونید، میتونید نگاهی به بخش «بررسی پردازنده» ما داشته باشید که تعداد زیادی از پردازنده رو بررسی کردیم. در کنار پردازنده، صحبتی هم درباره مادربرد و کولر مورد نیاز اونها خواهیم داشت، پس با بنچفا همراه باشید.
راهنمای خرید بهترین پردازنده رو در یوتوب بنچفا ببین!
سپاس که با حمایت از ما در یوتوب به ادامه فعالیت بنچفا کمک میکنید.
راهنمای خرید پردازنده در بازار ایران
پردازندههای زیادی در طی یکی دو سال گذشته معرفی شدن؛ اینتل با پلتفرم LGA 1700 قدرتمند ظاهر شد و بعدا هم LGA 1851 رو راهی بازار کرد. AMD هم از پلتفرم به روز AM5 رونمایی کرد و تا الآن دو سری پردازنده برای اون راهی بازار کرده. همین سه پلتفرم کلی پردازنده دارن که خریداران رو گیج میکنن.
دلایل مختلفی وجود داره که باعث میشه هر پردازندهای مناسب خریدن نباشه، مثل قیمت بالا نسبت به عملکرد، نامناسب بودن برای کاربری مشخص، هدر رفت هزینه و… . هدف ما اینجا اینه که ببینیم میزان عملکرد به قیمت پردازندهها چطوره و کدوم پردازندهها ارزش خرید بالاتری رو در بازه قیمتی به نمایش میذارن.
این یعنی اینکه شما ممکنه خیلی از پردازندههایی که در ذهنتون دارید در این لیست نباشن. دلیلش هم همینه، در بازه قیمتیشون رقبای بهتری حضور داره. همچنین با هر پردازنده چندتا از کولرهایی که براش مناسبن رو هم بهتون معرفی میکنیم.
راستی یه نکته اینه که به فکر ارتقاپذیری نباشید. تنها زمانی که ارتقا منطقی میشه، اینه که مثلا الآن یه مادربرد خوب به یه پردازنده میان رده بگیرید و چند ماه بعد پردازنده رو ارتقا بدید و تمام. توی چند سال کلی اتفاق میتونه بیفته برای کل پلتفرمها که ارتقاپذیری رو مشکل میکنه. برای مثال خود من مادربرد Aorus Pro B550m دارم که مادربرد خیلی خوبی از شرکت گیگابایته. من میتونم روی این مادربرد هر پردازندهای از پلتفرم AM4 رو نصب کنم، حتیRyzen 9 5950X که سریعترینشونه، اما نمیتونم. چرا؟ اولا که واردات AM4 به ایران الان کلا منتفیه، خیلی تک و توک پیدا میشه. از اون طرف هم کسایی که میخوان پردازندهشون رو تو پلتفرمهای دست دوم بفروشن معمولا یه قیمتی میذارن که آب و روغن قاطی میکنید! پس ارتقا برای من کلا منتفیه تا زمانی که کلا پلتفرم رو ارتقا بدم!
دیگه حرف زدن بسه و بریم سراغ بهترین پردازندههای بازار ایران.
بهترین پردازنده تا ۶ میلیون تومان: Intel Core i3 12100F

مدتها بود که این پردازنده توی بازه قیمتی ۴ میلیون تومان بود، اما اخیرا متاسفانه به ۶ میلیون تومان رسیده. عملا پردازنده دیگهای تو این محدوده قیمت نیست که ازش بهتر باشه. پردازنده i3 12100F که از معماری Alder Lake نسل ۱۲ اینتل بهره میبره، ۴ هسته و ۸ ترد داره و با کشیدن زیر ۶۰ وات برق، عملکرد مناسبی نسبت به قیمتش در اختیارتون میذاره.
ممکنه که فروشندهها به شما پردازنده i3 13100 رو به شما پیشنهاد کنن، اما بهتره که کلا به اون پردازنده فکر نکنید! این دو پردازنده هر دو یک قطعه یکسان هستن، و تنها تفاوت بینشون، ۱۰۰ مگاهرتز سرعت بوست بالاتر ۱۳۱۰۰ه، ، که باعث میشه کمی امتیاز بالاتری داشته باشه و در کل، ارزش خرید نداره. تنها زمانی که ما خریدش رو پیشنهاد میکنیم زمانیه که قیمت یکسانی با i3 12100 داشته باشه.
انتخاب ما مدل F این پردازندهست، چون هیچ تفاوتی با مدل معمولی به جز پردازنده گرافیکی یکپارچه نداره. اگه کارت گرافیک ندارید میتونید سراغ مدل معمولی اون برید اما تفاوت قیمت خیلی بالایی داره.
و اما مادربرد و کولری که برای این پردازنده نیاز دارید. همونطور که گفتم این پردازنده که توان ۶۵ وات داره، که اصلا چالشی برای کولرها و مادربردهای امروزی نیست. شما میتونید از لیست «بهترین مادربردهای مناسب پردازنده i3 12100» استفاده کنید. اکثر مادربردهای H610 موجود در بازار برای این پردازنده مناسبن، مدلهایی مثل Prime H610M-A Wifi از بهترین آپشنها هستن، چون آپشنهای زیادی هم در اختیار شما قرار میدن.
برای کولر هم نیازی به نگرانی نیست. کولر استوک اینتل برای این پردازنده کافیه، نیازی هم به خنککنندگی بیشتر نداره. اگه دنبال یه کولر با کیفیت و خوش ساخت هستید هم میتونید سراغ Deepcool Gammaxx 200 V2 برید که عملکرد خیلی خوبی داره. اگه دنبال زیبایی بیشتر هستید هم میتونید بیشتر هم هزینه کنید و سراغ مدلهایی مثل Deepcool AG400 و یا Green Notus 400 ARGB برید، اما نیازی به اونها برای این پردازنده نیست.
بهترین پردازنده تا ۱۰ میلیون تومان: Intel Core i5 12400F

من قصدم این بود که این پردازنده رو نذارم توی لیست چون که الان حدود ۹.۵ میلیونه و پردازنده بعدی که خیلی ازش بهتره تنها یه تومن گرونتره. با این حال با توجه به اینکه قیمتا ماشالا روزانه تغییر میکنن، میذاریمش توی این لیست. i5 12400F اینتل ۶ هسته و ۱۲ ترد داره، و برای اطلاعات بیشتر، میتونید بررسی پردازنده i5 12400 رو مطالعه کنید. این پردازنده هم در جعبه یک کولر استوک داره، که برای هندل مصرف پایین اون کافیه. برای این پردازنده هم به مادربرد خاصی احتیاج ندارید و میتونید سری به مادربردهای پیشنهادی برای i5 12400 بزنید. شما میتونید این پردازنده رو هم با استفاده از مادربرد Prime H610M-A استفاده کنید و نیازی به هزینه بیشتر برای مادربرد نیست.
این پردازنده هم در دو مدل با گرافیک آنبرد و بدون اون عرضه میشه، که بهتره اگه قصد استفاده از گرافیک آنبرد اون رو ندارید، سراغ اون نرید. برای کولر هم دوباره پیشنهاد ما Gammaxx 200 V2 دیپ کوله، منتها با AK400 و Hyper 212 Halo و Notus 400 ARGB خیالتون راحتتره.
برای پردازندههای نسل ۱۲ اینتل، شما میتونید هم از رم DDR4 استفاده کنید و هم DDR5. طبق بررسیهای ما، استفاده از رم متفاوت در نسل ۱۲ تفاوت بزرگی ایجاد نمیکنه، منتها یه مشکلی هست. قیمت رم DDR4 کمی بالا رفته و مادربردهای DDR4 و DDR5 هم دیگه تفاوت قیمت خاصی ندارن. به خاطر همین خرید DDR5 کمی منطقیتره.
بهترین پردازنده تا ۱۱ میلیون تومان: Intel Core i5 13400F

این پردازنده انتخاب خیلی بهتری نسبت به i5 12400 محسوب میشه، چرا که ۴ تا E-Core بیشتر داره و فرکانسش هم بالاتره. در بررسی i5 13400 میتونید برتری مشهودی که این پردازنده نسبت به ۱۲۴۰۰ داره رو ببینید.
فقط یک نکته رو باید در نظر بگیرید و اون مادربرده. مادربرد H610M-A ایسوس میتونه i5 13400 رو تغذیه کنه، اما زیر فشار ۱۰۰ درصدی پردازنده کم میاره. برای این پردازنده بهتره سراغ مادربردهایی مثل ASUS Prime B760 Plus D4 یا B760M-A برید.
برای کولر هم نیازی به هزینه زیاد نیست. کولرهای AG400 دیپ کول، Notus 400-ARGB گرین و Sigma 550 Infinity گیم مکس به خوبی میتونن این پردازنده رو در دمای خوبی نگه دارن.
بهترین پردازنده تا ۱۵ میلیون تومان: AMD Ryzen 5 7500F

این پردازنده از ارزونترین پردازندههای پلتفرم AM5 محسوب میشه. در حال حاضر این پردازنده قیمت نسبتا خوبی داره، خصوصا وقتی عملکرد گیمینگ اون رو در نظر میگیرید. البته اینم در نظر داشته باشید که نسبت به i5 13400 تنها برتری این پردازنده در گیمه و در کارهای دیگه از ۱۳۴۰۰ شکست میخوره.
برای این پردازنده هم نیاز به مادربرد خاصی ندارید و یه مادربرد A620 کفایت میکنه، منتها مادربردهای اقتصادی AM5 تو بازار ایران ته کشیدن. مقرون به صرفه ترین مادربرد مناسب این پردازنده در حال حاضر مادربرد B650m-k ایسوسه که اونم نسبت به قیمتش خیلی چنگی به دل نمیزنه.
در کنار اینها یک مشکل هم وجود داره، اونم محدودیت استفاده از رم DDR5 برای پردازندههای Ryzen 7000ه. البته، الان قیمت رم DDR5 خیلی مناسبه و تفاوت زیادی نداره، اما باز هم قیمت بالاتری داره. پیشنهاد ما، انتخاب رم DDR5-5600 یا DDR5-6000 برای پردازندههای رایزنه.
با در نظر گرفتن تمام این فاکتورها، خرید Ryzen 5 7500F خیلی منطقی نیست. اگه تنها هدفتون گیم نیست، پیشنهاد ما همون i5 13400ئه. اگه میتونید بیشتر هزینه کنید، انتخاب بعدی برای شماست.
بهترین پردازنده تا ۱۸ میلیون تومان: Intel Core i5 14600K

این هم از پردازندههای عجیب بازار ایرانه. i5 14600K از زمان معرفیش و ورودش به ایران تا همین الآن قیمتش تغییر خاصی نداشته و تو همین بازه ۱۷-۱۸ میلیون میچرخه. نسبت به قیمتش، این پردازنده خیلی خوبی برای هم گیم و هم کارهای حرفهایه.
اگه «بررسی i5 14600K» رو مطالعه کرده باشید، میدونید که این پردازنده تفاوت خاصی با 13600K نداره. حالا با توجه به اینکه قیمت این دو یکیه و 14600K هم از نظر سرعت و هم از نظر کیفیت سیلیکون برتری داره، پیشنهاد ما مدل جدیدتره.
این پردازنده مصرف برق بالایی نداره، اما برای بهترین عملکرد، بهتره که یک کولر خوب برای اون تهیه کنید. پیشنهاد ما کولرهای بادی بالارده مثل Deepcool AK620 و Hyper 622 Halo یا رادیاتورهای ۲۴۰ هستن، مثل LS520 یا Cooler Master 240 Atmos. حتی Notus 400-ARGB و AG400 دیپ کول هم میتونن این پردازنده رو خنک نگه دارن و جای نگرانی نیست.
برای تصمیمگیری درباره مادربرد شما میتونید «راهنمای خرید مادربرد برای پردازنده 14600K» رو مطالعه کنید. به طور خلاصه، MSI MAG B760M MORTAR WIFI II از بهترین انتخابهاست و قیمت خیلی خوبی هم داره، TUF B760-Plus wifi هم خوبه ولی ویژگیهای خیلی خاصی بهش نسبت به اون یکی اضافه نشده.
بهترین پردازنده گیمینگ با گرافیک آنبرد: AMD Ryzen 5 8600G

AMD روی پلتفرم AM5 چندین پردازنده پرسرعت با iGPU نسبتا قدرتند راهی بازار کرد. Ryzen 5 8600G انتخاب ما برای بهترین پردازنده با گرافیک یکپارچهست، چرا که قیمتش منطقیه. Ryzen 7 8700G از همین سری عملکرد بهتری داره، اما قیمت خیلی بالاتری برای اون عملکرد داره، تقریبا ۵۰٪ گرونتره!
Ryzen 5 8600G به چند دلیل انتخاب خیلی خوبیه. اولا که کم مصرفه و کولر خاصی نمیخواد، با همون کولرهای بادی که قبلا گفتم راحت خنک میشه و مدل باکسش هم کولر استوک داره. دوما که عملکرد خوبی در بازیهای نه چندان جدید و خصوصا بازیهای آنلاین داره. در بازیهایی مثل Dota 2، رینبو و CS 2 که پردازنده گرافیکی چندان مهم نیست و با 8600G راحت بالای ۱۲۰ فریم بر ثانیه رو میگیرید. در بازیهایی مثل Shadow of The Tomb Raider و Far Cry 6 و GTA V هم که چندان جدید نیستن این پردازنده با گرافیک آنبردش راحت میتونه یه گیمپلی روون در اختیارتون بذاره. بررسی Ryzen 5 8600G و Ryzen 7 8700G رو برای اطلاعات بیشتر درباره این دو تا پردازنده از دست ندید.
بهترین پردازنده تا ۲۵ میلیون تومان: Ryzen 7 7700X

این پردازنده میانرده سری ۷۰۰۰ شرکت AMDئه که هنوز هم عملکرد خوبی رو به نمایش میذاره. این پردازنده در گیمینگ در حد 13900K ظاهر میشه و بیشتر اوقات 13700K رو شکست میده، البته در کارهای حرفهای شکست میخوره. در پریمیر و فتوشاپ عملکردش یکسانه، اما در کارهایی مثل بلندر و کامپایل کد شکست میخوره.
شما در این بازه قیمتی میتونید Ryzen 7 9700X هم بخرید. 9700X مدل به روزتر این پردازندهست که در خیلی از کارها بهتر ظاهر میشه و در زمینه مصرف برق بهینهتره.
Ryzen 7 7700X میزان مصرف برق بالایی نداره و همون کولرهایی که برای 14600K گفتیم برای این پردازنده هم مناسبن. فقط حواستون باشه که سری ۷۰۰۰ کلا وقتی که یه عملیات چندهستهای رو شروع میکنید با تمام کولرها قفل میشن روی ۹۵ درجه، نیاز نیست بترسید این طراحی خود پردازندهست.
بهترین پردازنده تا ۳۰ میلیون تومان: i7 13700K

13700K از بهترین پردازندههای عرضه شده چند سال اخیر اینتله. این پردازنده با ۸ P-Core و ۸ E-Core توان پردازشی خیلی بالایی در اختیار شما میذاره که هم برای بازی و هم برای کارهای حرفهای عالیه.
البته اگه تنها استفاده شما گیمه، این پردازنده مناسب شما نیست. علاوه بر قیمت بالاتر، این پردازنده هیچ برتری خاصی نسبت به Ryzen 7 7700X در گیمینگ نداره. صرفا زمانی برای این پردازنده هزینه کنید که کارهاتون پردازنده محوره و به این میزان از قدرت پردازشی نیاز دارید.
انتخاب مادربرد و کولر سخته. برای 13700K شما باید سراغ مادربردهای Z790 برید، چرا که اکثر مادربردهای سری B به قدری توانایی ساپورت کردن پردازندهای که ۳۰۰ وات برق میکشه رو ندارن. مادربردهای Z790 GAMING PLUS WIFI از MSI و MSI MPG Z790 CARBON MAX WIFI II پیشنهادای ما هستن.
برای کولر ما پیشنهاد میکنیم سراغ کولرهای بادی برید. کولرهای بادی AK620 و AG620 و ASSASSIN 4 دیپ کول و همچنین Noctua NH-D15 به خوبی میتونن این پردازنده رو خنک کنن. کولرهای بادی الان قیمت خیلی بالایی دارن اما میتونید برخی مدلها رو با قیمت پایینتر پیدا کنید، مثل Deepcool LT720 که عملکرد خیلی خوبی در مقایسه با قیمتش داره.
بهترین پردازنده تا ۴۰ میلیون تومان: Ryzen 9 9900X

تو این بازه قیمت شما دو تا انتخاب دارید، Ryzen 9 9900X و 14900K اینتل. این پردازندهها عملکرد یکسانی دارن و قیمتشون هم یکیه، اما 9900X یه مزیت خیلی مهم داره و اونم اینه که کممصرفتره. این باعث میشه که برای کولر و مادربرد دستتون خیلی باز بشه.
Ryzen 9 9900X در کنار 9950X و 285K از بهترین پردازندههای حال حاضر محسوب میشن. علاوه بر این، پردازنده Ryzen 9 9900X عملکرد گیمینگ خیلی خوبی هم داره و به راحتی میتونید باهاش گیم هم بزنید.
برای مادربرد انتخاب اول ما مادربرد Prime X870-P از ایسوسه. این مادربرد نسبت به قیمتش عالیه و هم به راحتی میتونه 9900X رو ساپورت کنه و هم ویژگیهای خوبی در اختیارتون میذاره. مهمترین این ویژگیها، دو درگاه USB4ئه.
برای کولر هم دستتون بازه. شما میتونید به راحتی از هر کولر بادی دو فنی که میخواید استفاده کنید، مثل AG620 دیپ کول یا Hyper 622 کولر مستر. واترکولرهای ۲۴۰ میلی متری هم برای این پردازنده کافین.
بهترین پردازنده گیمینگ: AMD Ryzen 7 9800X3D

این یکی رو دیگه من چیزی نمیگم. مثل اینه که به شما بگم آسمون آبیه! دیگه همه میدونن که Ryzen 7 9800X3D یک شاهکاره که برای گیمینگ عالیه و اینو میتونید در بررسی Ryzen 7 9800X3D ببینید. این پردازنده با مصرف کمتر نسبت به تمام پردازندههای بالارده، اونها رو شکست میده، ولی قیمتش هم شما رو شکست میده.
زمان نوشتن این مطلب قیمت این پردازنده ۷۵ میلیون تومان بود. خب مشخصه که این قیمت خیلی بالایی برای این پردازندهست ولی دلیلش کمبود عرضه از سمت AMDئه، قیمت این پردازنده تو کل دنیا بالاست. یه نکته مهم هم اینکه بهتره فقط وقتی سراغ این پردازنده گرون قیمت برید که کارت گرافیک بالاردهای مثل RTX 5090 یا RTX 5080 یا RTX 4090 دارید، چون با کارتهای پایینردهتر شما کمتر پیش میاد به محدودیت پردازنده برسید که به 9800X3D نیاز داشته باشید!
برای مادربرد بهترین آپشن همون X870-P ایسوسه که بهتون گفتم. قیمتش هم یک سوم مادربرده که از این نظر اوکیه. اگه دنبال یه انتخاب اقتصادیتر هستید که با قیمت این پردازنده نمیدونم چرا مادربرد B650-Plus ایسوس هم اوکیه، حدود ۱۴ میلیونه و فقط باید قبل از هر کاری بایوسش رو به آخرین نسخه آپدیت کنید.
برای کولر هم حتی نیاز به هزینه زیاد ندارید. یه کولر بادی تک فن، مثل همون Notus 400-ARGB گرین هم کارش رو راه میندازه. حالا هرچی بیشتر از این بندازید بهتر.
کلام آخر: چه پردازندهای بخریم؟
ما در این مقاله به سراغ ۱۰ تا پردازنده از بهترین پردازندههای فعلی بازار ایران رفتیم، که برخی جدیدتر و برخی قدیمیتر هستن. هرکدوم از این پردازندهها هم در محدوده قیمتی که هستن، با امکاناتی که ارائه میدن انتخابهای خیلی خوبی محسوب میشن.
ما سعی کردیم که تمام نیازها در تمام بازههای قیمتی رو پوشش بدیم و درباره همه موضوعات هم صحبت کنیم. اگه راهنمایی بیشتری میخواید، میتونید در بخش کامنتها از ما بپرسید.
نظرتون درباره پردازنده لیست ما چیه؟ کدومشون انتخاب شما هستن؟ به نظر شما کدوم پردازنده رو از قلم انداختیم؟
سلام و ممنون انتشار این مطلب مفید. یه سوال داشتم اونم اینکه از کجا تشخیص بدیم مادربرد توان هندل کردن پردازنده رو داره. منظورم سازگاری سوکت پردازنده یا پلتفرم اینتل و ام ای دی نیست. مثلا درمورد i3 12100 فرموده بودین که نیاز به مادربرد قدرتمند نیست.
یه سوال دیگه هم داشتم، استفاده کارت گرافیک آنبرد رو برای گیمینگ پیشنهاد میدید؟
تشکر
سلام مهدی جان، از روی توان مصرفی پردازنده و قدرت VRM مادربرد باید تشخیص داد.
درمورد گرافیک آنبرد، بستگی به سطح توقع شما داره.
سلام خسته نباشید مشکل ولتاژ Ryzen 7 7800X3D با مادربرد های ایسوس حل شده؟یا باز هم با ذوب شدگی همراهه؟ و اگه حل نشده خریدش منطقی هست یانه؟ ممنونم
سلام عزیز. این مشکل از تنظیم ولتاژ مادربرد بود، و تنها محدود به این پردازنده نبود و پردازندههای دیگه هم قربانی این اتفاق بودن، منتها چون کش سه بعدی به ولتاژ حساسه بیشتر برای این پردازندهها اتفاق میفتاد. تمام تولیدکنندههای مادربرد با آپدیت بایوس این مشکل رو حل کردن، و دیگه موردی مشاهده نشده. البته خودتون باید پس از اسمبل پیسی این آپدیت بایوس رو دانلود و نصب کنید.
سلام وقت بخیر.
من میخوام یه سیستم جمع کنم به این مشخصات که قابلیت ارتقا خوبی داشته باشه
MB:B760 GAMING X AX DDR5 Gigabyte
cpu:12400f
gpu:1050ti 4g gigabyte(قصد ارتقاشو دارم)
ram: VENGEANCE 16GB 5200MHz CL40 DDR5
power :GP800A-GED BRONZE
و سه تا سوال داشتم :
یکی اینکه این مادربرد قابلیت ساپورت سی پی یو های قوی تر رو داره مثل:۱۲۷۰۰و۱۳۷۰۰و۱۲۶۰۰ رو داره ؟ (باتوجه به اینکه یدونه کانکتور برق ۸ پین برای سی پی یو داره) اگه گزینه بهتری هست ممنون میشم راهنمایی کنید
و اینکه یک اسلات رم تداخلی ایجاد نمیکنه؟
و کولر استوک خودش جوابگو هست و اینکه کولر مناسب براش چی پیشنهاد میدید؟
تشکر
ممنون بابت توضیحات جامع و کاملتون
![]()
سلام
میخواستم 14600k بگیرم برای گیمینگ و خصوصا RPCS3 ولی مشکل نسل های ۱۳ و ۱۴ اینتل منو خیلی میترسونه. آخه اونور آب گارانتی دارن و اگر با آپدیت بایوس پیش از استفاده از سی پی یو مشکلشون برطرف نشد راحت تعویض میکنن ولی ما گارانتی نداریم اصلا. نظر شما چیه؟ شانسمو امتحان کنم یا برم واسه ی 7700x؟
درود. نمیشه نظر قطعی داد، اما بعد از آپدیتهای بایوس نهایی ما خیلی گزارشی از افت عملکرد و سوختگی پردازندههای اینتل ندیدیم. 7700X هم قیمتش خیلی رفته بالا. 9700X میتونه انتخاب خوبی باشه، اما باید ببینیم با قیمتهای جدید چطور با پردازندههای دیگه رقابت میکنه.